Hlavní obsah

Léky nezdraží, ministryně platnost vyhlášky pozastavila

Právo, Václav Pergl
PRAHA

V České republice se nebudou od října zdražovat některé léky, jak v pátek oznámilo ministerstvo zdravotnictví. Ministryně příslušnou vyhlášku o zdražení léků v pátek sice podepsala, ale v pondělí uznala svou chybu a pozastavila její účinnost.

Foto: Jana Vančatová

Oslavy Půlstoletí s Cimrmanem 1.října 2016 budou velkolepé, ale dobrou náladu z návštěvy Příchovic si odnesete i kdykoliv jindy

Článek

"Po podrobnějším prostudování návrhu novely jsem zjistila, že neodpovídá politice sociální demokracie a programovému prohlášení vlády. V dnešní podobě navržená vyhláška by mohla způsobit velmi zásadní zvýšení spoluúčasti pacienta, a to u léčby takových onemocnění, jako jsou cukrovka, vysoký krevní tlak a další," uvedla ministryně zdravotnictví ve svém pondělním prohlášení.

Podle vyhlášky měli pacienti od října zaplatit víc o desítky procent u zhruba 80 % běžně používaných léků. Šlo hlavně o léky na léčbu vysokého krevního tlaku, srdečního selhání, poruch srdečního rytmu, ale i na snížení hladiny cholesterolu v krvi, antiastmatika, antidepresiva, antirevmatika a další. Ministerstvo totiž snížilo úhrady těchto léků od zdravotních pojišťoven, a to by v konečném důsledku znamenalo, že pacienti by doplatili víc. [celá zpráva]

Ministryně v pondělí prohlásila, že nepovažuje za správné vstupovat detailně do procesu kategorizace, a proto její jedinou možností je pozastavit vydání novely vyhlášky o úhradách a přepracovat ji tak, aby "všechny změny v konečném důsledku vedly k zajištění dostupné a kvalitní úrovně zdravotní péče a úspory nebyly tvořeny na úkor spoluúčasti pacientů.

Komise bude jiná

"Moje první praktická zkušenost se schvalováním nové vyhlášky je pro mě poučením, že kategorizační komise nepracuje vždy podle mých představ lékařky a sociální demokratky, to je v zájmu pacientů," uvádí ministryně zdravotnictví.

Dodává, že tato kategorizační komise "v současném složení nemůže fungovat jako můj poradní orgán, a proto jsem se rozhodla k její rekonstrukci."

VZP: Zpochybňují se kroky ministerstva

"Ministryně zdravotnictví má jistě vážné důvody, a to nejen politické, k pozastavení nové vyhlášky o úhradách léčivých látek. Tento její krok ale neprospívá k důvěře účastníků celého lékového řízení," prohlásil pro Právo v pondělí Jiří Suttner, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Podle něj takovýto krok "zpochybňuje i další kroky a postoje ministerstva zdravotnictví, které zatím byly učiněny."

Pacienti ale mohou být s rozhodnutím ministryně spokojeni. Pro ně to znamená, že v lékárnách se od října nic měnit nebude, nebudou muset sáhnout hlouběji do peněženky a doplatky léků budou v té výši jako doposud. Kdy bude nová vyhláška vydána, zatím není jasné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám