Hlavní obsah

Od října se zvýší doplatky na některé léky

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Za léky například na léčbu vysokého krevního tlaku, snížení hladiny cholesterolu v krvi, ale i za některá diabetika, antidepresiva, antiastmatika a antirevmatika zaplatí pacienti od října větší doplatek než dosud.

Foto: Zuzana Pernicová

Vítězným snímkem 3. ročníku fotografické soutěže na téma Pražské stromy se stal zajímavý buk v oboře Hvězda od Zuzany Pernicové.

Článek

Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová v pátek podepsala novou vyhlášku, kterou se snižuje úhrada pojišťoven za tyto léky. To znamená, že pacienti pravděpodobně zaplatí větší doplatek než doposud. Kolik, zatím není zcela jasné, protože vyhlášku ještě nemají lékárníci k dispozici a neznají tedy přesné údaje.

I nadále však platí, že v každé lékové skupině je alespoň jeden lék bez jakéhokoliv doplatku, takže veškerou léčbu může pacient mít plně pokrytou ze svého zdravotního pojištění a nemusí doplácet nic.

"Změny jsou poměrně velmi razantní a týkají se až 80 procent všech léků, ale v drtivé většině pacient nedoplatí nic, protože výrobci léků se budou snažit své ceny snížit tak, aby se vešli do úhrad od zdravotních pojišťoven," řekl v pátek David Rath, prezident České lékařské komory.

Lékárníci si ale stěžují, že pokud má vyhláška platit od 1. října, není dost času na přípravu. V lékárnách prý bude zmatek. "My stále trváme na tom, aby změny úhrad léků od pojišťoven byly jednou za rok, a ne jako nyní dvakrát ročně, a abychom nové úhrady dostali minimálně měsíc dopředu. Pak by byl čas se na ně připravit. Opět se tak nestalo," posteskl si mluvčí České lékárnické komory Jan Horáček.

Ceny budou různé

Od 1. října se tak pacienti mohou setkávat v lékárnách s naprosto rozdílnými cenami léků.

Lékárnici budou doprodávat zásoby za staré ceny a do toho přijdou nové ceny. Jeden lék v jedné a té samé lékárně může v průběhu několika dnů mít různou cenu. Do toho výrobci mohou své ceny přizpůsobit novým úhradám, a tak se úhrady v lékárnách mohou měnit i v průběhu několika příštích měsíců.

"Nechápu, jak ministerstvo mohlo opět vydat vyhlášku, jejíž platnost začne za pár dní a nedat čas na její přípravu, kterou slíbilo. U firem je ochota přizpůsobit se novým úhradám tam, kde to jde. Některé firmy už ale nemohou jít s cenou léků dolů, a tak se může stát, že některé léky z trhu zmizí," řekl v pátek doktor Lumír H. Kroček, výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem.

Snižuje se počet skupin

Ministerstvo zdravotnictví v pátek oznámilo, že se snížil počet terapeutických skupin z 521 na 300. To jsou skupiny, v níž vždy musí být alespoň jeden lék plně hrazen ze zdravotního pojištění tak, aby pacient nemusel nic doplácet.

"Tímto bylo možné zrušit monopol některých léčiv," sdělilo ministerstvo zdravotnictví. V písemném stanovisku odboru farmacie se mimo jiné uvádí, že výši doplatku léku ovlivňuje i lékař. "Také záleží na pacientovi, jestli dá přednost dražší alternativě. Už nyní lze s jistotou říci, že v některých případech jsou výrobci ochotni snížit cenu svých léků."

Od října je tedy lepší, aby se pacient už v ordinaci zeptal svého lékaře, kolik bude na lék doplácet. Pokud nechce doplácet, měl by vyžadovat předepsání takového léku, který bude mít stejnou účinnou látku, ale bude plně hrazen ze zdravotního pojištění.

Reklama

Související témata:

Související články

Tisíce lidí nesprávně kombinují léky

V České republice odhadem může až 4 tisíce lidí ročně vážně doplatit na nesprávné kombinace léků. Prohlásil to Lubomír Chudoba, prezident České lékárnické...

Výběr článků

Načítám