Hlavní obsah

Lékařská fakulta v Ostravě stále bez akreditace

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve svízelné situaci jsou zájemci o studium oboru všeobecné lékařství na Lékařské fakultě (LF) Ostravské univerzity (OU). Stále totiž nevědí, jestli LF bude mít pro obor akreditaci. Pokud ji od Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství (NAÚ) brzy nedostane, nesmí škola žádné budoucí lékaře nabírat.

Foto: Mapy.cz

Lékařská fakulta Ostravské univerzity.

Článek

Původně měl NAÚ o akreditaci rozhodnout ve čtvrtek 25. června. Hodnoticí komise mu akreditaci schválit nedoporučila. Na to zareagovala LF, vyjádření zaslala na NAÚ před týdnem.

V některých oborech chybí garanti s habilitací, případně s titulem profesor
Jan Lata, rektor

„Jde o obsáhlý materiál, který nejsme schopni tak rychle zpracovat. Postoupili jsme ho hodnoticí komisi, aby to ještě jednou posoudila,“ řekl předseda Rady NAÚ Ivan Barančík. Dodal, že nové stanovisko hodnoticí komise má rada dostat příští týden. Pak se o osudu LF rozhodne. „Mimořádné jednání rady svoláme v řádu čtrnácti dnů,“ odhadl.

Některé výtky oprávněné

Rektor OU Jan Lata připustil, že část výtek bylo správných. „Skutečně chybí v některých oborech garanti s habilitací, případně s titulem profesor. Na druhou stranu kvalita výuky u lůžka nebo operačního stolu je primárně dána lékaři, asistenty nebo odbornými asistenty. A nikdy nebyla zpochybněna kvalita výuky nebo absolventů,“ upozornil s tím, že fakulta ročně produkuje 70 až 80 lékařů, přičemž 80 procent z nich zůstává v kraji.

Ostravské lékařské fakultě hrozí, že obor Všeobecné lékařství bude bez akreditace

Domácí

Lata věří, že když NAÚ rozhodne kladně až o prázdninách, přijímací řízení se stihne, tak aby i letos nastoupili studenti do prvního ročníku. „Zájem o studium na lékařských fakultách je velký. Z mého pohledu optimální a v podstatě jediný reálný scénář je, že NAÚ dá fakultě akreditaci na krátkou dobu s přísnými podmínkami,“ nastínil Lata.

V obdobný scénář věří i proděkan pro vědu a výzkum LF a garant akreditačního procesu pro obor všeobecné lékařství Václav Procházka.

Uvedl, že z pozice NAÚ je fakultě vytýkáno nenaplnění požadavků personálního zabezpečení studijního programu, vysoký věk a chybějící tvůrčí činnost u garantů některých oborů, chybějící plný úvazek garantů na vysoké škole i ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO) a s tím související požadavek na vypsání konkurzů na asi 15 míst klíčových oborů na pozice přednostů, primářů a vedoucích pracovišť ve FNO.

Zájemci o studium na jaderné fakultě ČVUT se mohou hlásit ještě v září

Věda a školy

Snahu LF o zisk akreditace podporuje kraj, město, nemocnice v regionu i zdravotní pojišťovny. Včera jejich zástupci podepsali prohlášení, v němž apelují na to, že udržení LF v Ostravě je klíčové pro zachování dostupnosti zdravotní péče v kraji.

„Je důležité připomenout, že bez fakulty bude mít problém i FNO. Budoucnost kraje stojí na tom, jak se tady bude univerzitám dařit. Bez nich to tady můžeme zavřít,“ nastínil hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Prof. Linhart: Vzdělávání na lékařských fakultách se musí změnit, jinak hrozí zdravotnictví personální katastrofa

Domácí

Předseda Rady NAÚ Ivan Barančík chápe, že má LF zastání, a jako soukromá osoba ji vítá. „Je to výborné, jenom nám musí škola deklarovat, že naplní standardy. A pokud budou, tak není sebemenší snaha akreditaci neudělit. Ale musí tam být zajištěna kvalita,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám