Hlavní obsah

Lékárníci odmítli prodej léků na předpis přes internet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékárníci na svém sobotním sjezdu odmítli takzvaný distanční prodej léků na předpis, tedy například prodej přes internet. Viceprezident a mluvčí komory Aleš Krebs tvrdí, že kontakt s pacientem je důležitý především kvůli vyloučení rizik, ať už při skladování medikamentů, řešení kombinací s jinými léky či stravou.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Jsem přesvědčen, že dokážeme vyřešit situaci i u imobilních pacientů v domácí péči, dá se to řešit individuálně," dodal Krebs. Podle něj by také bylo obtížné řešit, jakým způsobem by pacient předpis na lék v případě internetového prodeje předkládal.

Dalším zásadním tématem sjezdu byl systém odměňování lékárníků, který se v současnosti odvíjí od ceny vydaných léků. "Odměna by neměla být závislá na tom, jak drahé léky lékárník vydává," uvedl Krebs.

Lékárníci vyzvali ministra zdravotnictví, aby co nejdříve řešil situaci nezávislých veřejných lékáren a podílel se na změně systému odměn. Ty by se podle viceprezidenta mohly odvíjet například od kombinace fixní částky a výkonu lékárníka. "Možností je víc," dodal Krebs.

Navíc podle něj nebyly lékárnám na rozdíl od jiných segmentů kompenzovány regulační poplatky a příjmy za prodej léků také na rozdíl od jiných oblastí klesají.

Reklama

Výběr článků

Načítám