Hlavní obsah

Lékaři: Vláda by měla říci, zda máme VZP vracet peníze

Právo, Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Koalice ambulantních lékařů v úterý vyzvala vládu, aby zaujala stanovisko, zda mají vracet peníze za péči, kterou poskytli v roce 2002, jak po nich chce Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), nebo ne. Lékaři přitom hrozí, že největší zdravotní pojišťovně začnou vypovídat smlouvy, čímž by narušili zdravotní systém.

Foto: Jindřich Kos

Zámek Moravská Třebová

Článek

"Chceme jasné stanovisko. Budeme se bránit a nedopustíme, aby se hrozba VZP uskutečnila," prohlásil mluvčí koalice Jiří Pekárek.

VZP zvažovala, že by žádala od ambulantních lékařů část peněz, které vyplatila v roce 2002, zpátky. To však vyvolalo hrozbu plošného vypovídání smluv a pojišťovna svůj záměr pozastavila. Lékaři ale přesto už svou hrozbu vypovídání smluv částečně naplnili tím, že podepisují oranžové lístky, v nichž upozorňují VZP, že nedodržuje lhůty splatnosti vyplývající ze smlouvy, což by podle nich byl důvod k vypovědění smluv. Koalice lístky VZP předá počátkem června.

Kdyby lékaři svou hrozbu naplnili a plošně smlouvy vypovídali, znamenalo by to obrovský rozkol zdravotního systému, protože pacienti by si museli najít jinou zdravotní pojišťovnu. U VZP je přitom registrováno 6,6 miliónu obyvatel.

Musílková: na vrácení tlačili zástupci státu

"Proto vyzýváme vládu, aby zaujala jasné stanovisko. Vždyť vrácení části peněz může chtít pojišťovna i za rok 2003 či za letošní rok. Pro lékaře by to znamenalo likvidaci," řekl Pekárek.

Generální ředitelka VZP Jiřina Musílková uvedla, že to byl především tlak zástupců státu ve správní radě VZP, aby takový to postoj správní rada vůči lékařům zaujala a aby peníze od nich chtěla zpět. Podle ní ale nyní už otáčejí.

Dalibor Stejskal, který zasedá ve správní radě VZP za zaměstnavatele v úterý oznámil, že jednal s ministrem zdravotnictví Jozefem Kubinyi, a ten považuje zpětné vymáhání peněz za nešťastné.

Reklama

Výběr článků

Načítám