Hlavní obsah

Lékaři v Brně vyměnili při unikátní operaci zároveň oba kolenní klouby

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři I. ortopedické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a LF MU mají za sebou unikátní operaci. Během jediného operačního zákroku odoperovali pacientce oba kolenní klouby.

Foto: FNUSA

Operační tým ortopedů z nemocnice u sv. Anny v Brně při unikátní výměně obou kolenních kloubů během jediné operace.

Článek

Pacientka trpěla artrózou obou kolenních kloubů. Vzhledem k oboustrannému těžkému postižení se ortopedové rozhodli pro operaci dvou totálních endoprotéz v jedné době. Tento postup je v České republice naprosto ojedinělý.

„Vyžaduje to velmi sehraný operační tým. Operace je rovněž náročná z hlediska logistiky, časové souslednosti operačního postupu, instrumentace a implantace. Důležitá je také dokonalá pooperační péče a rehabilitace. Provedení operace si můžeme dovolit s ohledem na nové trendy v před a pooperační péči od ovlivnění krvácení, přes prevenci trombózy až po novinky v rehabilitaci,“ uvedl jeden z operatérů, přednosta I. ortopedické kliniky FNUSA a LF MU Tomáš Tomáš.

Víc orgánů k transplantaci od cizinců

Domácí

Jak také vysvětlil, operace obou kolen v jedné době vede k výraznému zkrácení doby léčby pacientky. Při běžném postupu by musela druhou operaci absolvovat za půl roku. Nyní operace trvala jen o něco málo déle, zhruba o deset minut než standardní náhrada jednoho kolenního kloubu, která běžně probíhá do jedné hodiny.

Foto: FNUSA

Operační tým ortopedů z nemocnice u sv. Anny v Brně při unikátní výměně obou kolenních kloubů během jediné operace.

Oboustranná náhrada vyžaduje kromě zkušených rehabilitačních pracovníků také vybavení pracoviště rehabilitačními pomůckami jako například motorové dlahy, které pomáhají pacientům s rozcvičením operovaného kloubu. Nedílnou součástí je komplexní následná péče.

Nebojte se přijít, následky mohou být fatální, apelují lékaři

Koronavirus

„Spolupracujeme s lázněmi Darkov, kam pacienty překládáme k pooperačnímu cvičení s využitím možnosti cvičení v bazénu. U této pacientky bude hospitalizace jen o něco delší než při jednostranné náhradě, poté absolvuje rehabilitaci. Pokud nenastanou žádné komplikace, do půl roku bude normálně a bezbolestně chodit,“ dodal přednosta I. ortopedické kliniky Tomáš Tomáš.

Reklama

Výběr článků

Načítám