Hlavní obsah

Lékaři nedostanou přidáno, svolávají krizové jednání

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pondělí svolávají lékaři krizové jednání, protože ministryně zdravotnictví Milada Emmerová jim odmítla ve druhém pololetí zvýšit platy a odmítla i přidat peníze nemocnicím. Zároveň žádají premiéra Jiřího Paroubka o schůzku.

Článek

"Jsme znepokojeni změnou stanoviska ministryně. Neefektivní hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny chce řešit na úkor bezmocných pacientů. Tím by porušila slib nám daný, ale i nemocnicím, že její opatření budou v zájmu pacientů," sdělil Právu prezident České lékařské komory David Rath.

Právě tato komora svolává na pondělí krizové jednání s asociacemi nemocnic, lékařským odborovým klubem a organizacemi soukromých lékařů. "Chceme dohodnout společný postup v této vážné situaci," řekl Rath.

Emmerová: nejdříve finanční stabilizace

Ministryně Emmerová odmítla zvýšit ve druhém pololetí ohodnocení lékařské práce a nepočítá ani s více penězi pro nemocnice. Dohodla se na tom v pondělí se zdravotními pojišťovnami a přistoupila na jejich argumentaci, že by to znamenalo nárůst výdajů pojišťoven až o 25 miliard.

Původně ale ministryně souhlasila s Rathovým požadavkem na navýšení ceny lékařské práce. V pondělí po jednání s pojišťovnami ale řekla, že nejdříve se musí prosadit finanční stabilizace resortu a pak teprve může dojít ke zvýšení platů zdravotníků.

"Lékaři a sestry si zaslouží vyšší mzdy, ale bude to možné až stabilizační opatření, které vláda projedná v květnu, začnou fungovat. Předpokládám, že vyšší mzdy by lékaři mohli mít za půl roku," řekla Právu ministryně.

LOK vyzval lékaře k obraně

V pondělním prohlášení předsedy Lékařského odborového klubu (LOK) Milana Kubka se píše, že "návrh ministerstva způsobí závažné ekonomické problémy všem zdravotnickým zařízením a je proto nepřijatelný." LOK zároveň vyzval zdravotnická zařízení, aby se bránila pokusům o svoji vlastní ekonomickou likvidaci.

Součástí stabilizačních opatření je však i požadavek Emmerové na čtyřmiliardovou dotaci pro VZP. Pokud ji vláda schválí, pak spolu s dalšími stabilizačními opatřeními by přínos měl být zhruba osm miliard. V nich vidí ministryně dostatečný prostor pro to, aby se zlepšilo vyplácení peněz lékařům za odvedenou práci.

Premiér Paroubek bude mít první příležitost zasáhnout do zdravotnictví. Při nástupu Emmerové do funkce totiž uvedl, že se chce zúčastňovat rozhodujících jednání ve zdravotnictví a přislíbil vlastní dohled nad tímto resortem.

Reklama

Výběr článků

Načítám