Hlavní obsah

Lékaři budou opět psát dva léky na jeden recept

Právo, Jan Martinek

Od 1. ledna začala platit kontroverzní vyhláška, podle které mohou lékaři předepisovat na jeden elektronický recept jen jeden lék, a ne dva, jak tomu bylo dosud. Pro pacienty, kteří berou víc léků, to znamenalo zdržení u lékaře i v lékárně.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Po silně negativní reakci lékařů, lékárníků i některých politiků ministerstvo zdravotnictví obrátilo: od března zřejmě budou praktičtí lékaři moci opět vypisovat na jeden e-recept dva léky.

„Po náběhu této změny jsme zaznamenali, že lékaři a lékárníci nejsou v praxi se změnou spokojeni a volají po návratu k dvoupoložkovému elektronickému receptu, tedy k původní úpravě. Ministerstvo zdravotnictví nemá důvod nevyslyšet požadavky terénu, a tak se rozhodlo přistoupit k novelizaci vyhlášky a vrátit se ke dvěma položkám na e-receptu,“ řekla Právu mluvčí Gabriela Štěpanyová.

Pokud má pacient například čtyři léky, musím teď odeslat čtyři recepty.
praktický lékačř Jan Boháč

Současnou praxi lékaři skutečně přivítali s velkou nevolí, zvláště proto, že jim zabere více času. „Pokud má pacient například čtyři léky, musím teď odeslat čtyři recepty, předtím jsem odesílal dva. Ideální by byl jen jeden,“ řekl Právu například Jan Boháč, praktický lékař z Třince.

Nové ověřování léků způsobí chaos, varují lékárníci

Domácí

„Každé odeslání s autorizací vyžaduje určitý čas, když je hodně lidí, dost to zdržuje a to samé platí pro lékárny. Onehdy jsem jedné paní posílal čtrnáct SMS s léky pro ni a pro manžela. Pro důchodce je to pohroma,“ dodal Boháč.

Ministerstvo zdravotnictví podle Štěpanyové dělá všechno proto, aby situaci napravilo. „Jsme připraveni bez prodlení učinit všechny nezbytné kroky k tomu, aby ke změně předpisu došlo co nejdříve. Lze předpokládat, že dvě položky na eReceptu by se mohly začít znovu předepisovat v průběhu března,“ řekla Právu mluvčí.

Nejlépe to jde na Slovensku

Změnu pozitivně přijali i lékárníci. „Považujeme to za prozatímně správné řešení. Ideální stav by ale byl, kdyby se lékárníci dostali ke všem předepsaným lékům pacienta pomocí jednoho identifikátoru, jako tomu je v Estonsku či na Slovensku,“ řekla Právu mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová.

Na Slovensku lékař zadá do elektronického systému naráz všechny předepsané léky, které v lékárnách pak vydávají podle kódu na kartě pojištěnce zdravotní pojišťovny.

Kontroverzní bod resort do vyhlášky zapracoval na podnět Asociace nemocnic a České farmaceutické společnosti. Jak ministerstvo, tak Státní ústav pro kontrolu léčiv se oháněly tím, že vyhláška prošla standardním legislativním procesem bez jediné připomínky.

Je naprosto šílené, že ministerstvo k takové změně přistoupilo a vůbec neodhadlo, co to způsobí
místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová

Podle první místopředsedkyně Pirátů Olgy Richterové, která kvůli jednopoložkovému e-receptu už dříve ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha interpelovala, se ale námitka v připomínkovém řízení objevila a ministerstvo ji ignorovalo.

„Je naprosto šílené, že ministerstvo k takové změně přistoupilo a vůbec neodhadlo, co to způsobí. Rozhodli tak bez jakéhokoliv zdůvodnění. Jsem moc ráda, že soustředěný tlak nyní zafungoval,“ řekla Právu Richterová.

Ředitelka SÚKL Irena Storová v nedávném rozhovoru pro Právo uvedla, že z jejich strany vyžaduje změna vyhlášky jednoduché technické řešení. „Pokud s tím budou lékárníci i lékaři v souladu, není problém vyhlášku změnit. My musíme dodržovat platnou legislativu,“ uvedla Storová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám