Hlavní obsah

Lékař operoval zdravou ruku, dívka žádá odškodné

Novinky, Šárka Tonarová
ŽATEC

Žatecký ortoped Josef Zima operoval pacientce zdravou pravou ruku, místo zraněné levé. Přestože operaci ihned přerušil a dvacetileté dívce podle něj nezůstaly kromě malé jizvy žádné následky, podala žena na lékaře s třicetiletou praxí trestní oznámení.

Foto: Lenka Reichardová

Na prvním karnevalu Mateřské školy K. H. Borovského v Sokolově se výborně bavili děti i dospělí.

Článek

"Lékaře jsme obvinili z ublížení na zdraví z nedbalosti. Hrozí mu až rok vězení nebo zákaz činnosti," řekl Právu chomutovský vyšetřovatel Vladislav Hána. Dívka má podle něj na zápěstí dva až tři centimetry dlouhou jizvu jako po říznutí nožem.

"Doktoři tvrdí, že to je jen povrchový řez, ale podle mě ortoped na omyl přišel, až když se dostal ke kosti," nesouhlasí otec pacientky. Je přesvědčený, že lékař zákrokem na nesprávné ruce jeho dceru doživotně poznamenal a dívka si zaslouží finanční náplast.

Provinilý ortoped se odpovědnosti nezříká. Pacientku k operaci připravoval jiný zdravotník, ale poslední kontrolu má provést lékař. "Udělal jsem chybu a nechci se za nikoho schovávat. Je mi to líto. Nikdy se mi nic podobného nestalo. Té dívce jsem se omluvil. Nejprve hned po operaci a podruhé když opouštěla nemocnici," řekl Právu Zima.

Obvinění, že dívku zmrzačil, lékař odmítá. "Nedělal jsem nic na šlachách, kostech ani svalech, Jde skutečně jen o řez kůží, protože mezi poraněnou kostí na zápěstí a kůží nic není," uvedl.

Zranění posoudí znalci

Jak moc Gabriele ublížil, rozhodují nyní soudní znalci. Současně s trestním stíháním jedná kadaňská nemocnice, kde Zima operaci prováděl, s pojišťovnou o odškodnění.

Dívka je absolventkou střední pedagogické školy. Uplatnění v oboru však nenašla, a tak byla nezaměstnaná. Nakonec si našla práci v pražském MacDonaldu, kde jí kolega přirazil ruku do dveří. Rentgen odhalil úlomek kosti. Po operaci na nesprávné ruce jí zranění léčili v pražské vojenské nemocnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám