Hlavní obsah

Ledové bariéry zvedají hladiny řek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obleva posledních dnů uvedla do pohybu hladiny řek, dosud spoutané ledovým krunýřem. Vodohospodáři varují, že zvýšené průtoky mohou místy způsobit rozlámání ledu a vytvářet ledové bariéry, které vyvolají lokální záplavy. Jen v Praze je nejméně 24 míst, kde musejí hasiči odčerpávat přebytečnou vodu.

Článek

"V letošním roce není povodňové nebezpečí pouze v zásobách vody ve sněhu, ale také v tom, že silné mrazy vytvořily souvislé zamrznutí vodních toků s tloušťkou ledu až 35 centimetrů i v místech, kde to není obvyklé. Ledové bariéry, které se pravděpodobně budou vytvářet, mohou způsobit lokální povodně, jakmile se zvýší průtoky v řekách," uvedla mluvčí Povodí Moravy Dana Meissnerová.

Hladiny řek se v pátek zvyšovaly především v povodí Berounky. Jako první byl překročen v noci na pátek druhý stupeň povodňové aktivity na Úhlavě v Klatovech, během dne platili první povodňové stupně na Úhlavě ve Štěnovicích a na Berounce ve Zbečně.

Právě na jihu Plzeňska mezi obcemi Snopoušovi a Předenice vystoupila v pátek Úhlava z břehů natolik, že zaplavila na několika desítkách metrů silnici. Ta byla odpoledne zcela neprůjezdná.

Největší komplikace o víkendu předpokládají hydrometeorologové na Berounce mezi Plzní a ústím do Vltavy. "Stoupající tendence Berounky dosáhne v noci na sobotu okolo 80 a 90 metrů krychlových a je možné, že se na řece začne led hýbat a vytvářet ledové bariéry," řekl vedoucí berounského Povodí Vltavy Bohumil Nekut. Problémy působí nashromážděné kusy ledu ale i na Divoké Orlici u Záměle na Rychnovsku.

Bagry a pily na ledu

Na mnoha místech byla k prolomení ledové vrstvy a uvolnění toku nasazena technika. Situace na Rakovnickém potoce u Křivoklátu se v noci vyřešila proražením ledové bariéry za pomoci bagru. Také zamrzlé koryto Svratky v pátek rozbíjel speciální bagr, přestože se hrozba oblevy a rychlého tání zatím na Vysočině nenaplnila. "Led na jezech rozřezáváme speciálními pilami a rozbíjí ho těžká technika," uvedla mluvčí Povodí Moravy Meissnerová.

Snahu pracovníků Povodí Moravy uvolnit koryto řeky ještě před příchodem velké vody místní kvitují s povděkem. "Je dobře, že přijeli už teď a nečekali až na poslední chvíli," řekl Zdeněk Hájek z Unčína. Jeho rodinný domek bývá při jarním tání zaplavován prakticky se železnou pravidelností.

Na Oslavě v Oslavanech a Náměšti nad Oslavou, stejně jako na řece Rokytné v Moravském Krumlově narušují pracovníci povodí celistvost ledů speciálními pilami. "Samotné hladiny řek se zatím výrazně nezvedly, noční teploty se stále pohybují pod bodem mrazu, takže nelze mluvit o velké oblevě," dodala mluvčí s tím, že povodňové orgány v kraji zasedají denně. "Podle jejich rozhodnutí jsme připraveni zasáhnout, zejména pokud se nakupí ledové bariéry. Máme vytypovaných 120 kritických míst v povodí, kde to lze předpokládat," řekla Meissnerová.

Mezi místními je však i řada skeptiků. "Led dosahuje na mnoha místech tloušťky až 40 centimetrů a takovou vrstvu žádný bagr neprorazí ani vlastní vahou," řekl ČTK František Svoboda, starosta Tišnova na Brněnsku, kde hrozí záplavami Svratka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám