Hlavní obsah

Lednové počty úmrtí na covid se mohou blížit číslům z listopadu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již v polovině měsíce je velmi pravděpodobné, že počet lidí, kteří v lednu zemřou v souvislosti s nákazou covid-19, bude výrazně vyšší než loni v prosinci. Ukazují to průběžná čísla počtu úmrtí.

Článek

Podle dat, která zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví, zemřelo v souvislosti s covidem od začátku roku ke 14. lednu 2146 osob. V průměru jde letos o více než 150 úmrtí denně.

Loni v prosinci bylo takovýchto osob 3348. Jakkoliv šlo o vysoké číslo, v listopadu se počet úmrtí vyšplhal dokonce na 4944 osob. Do tisíců se počet obětí dostal již v říjnu, kdy jich v souvislosti s covidem zemřelo 2785.

V listopadu zemřelo v Česku o třetinu víc lidí, než je průměr

Domácí

Počty obětí se promítají i do celkových počtů zemřelých v jednotlivých týdnech, které průběžně ex post zveřejňuje Český statistický úřad.

Na jeho datech je patrné, že v nejhorších týdnech loňského podzimu byl počet úmrtí zhruba dvojnásobný ve srovnání s průměrem předchozích let.

Patolog: Bez covidu by rizikoví pacienti nemuseli zemřít

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám