Hlavní obsah

Léčebné konopí začala vydávat první lékárna v zemi

Právo, Aleš Fuksa, Oldřich Danda

V první lékárně v Česku nabízejí od úterý léčebné konopí o obsahu od šesti do devatenácti procent účinné látky THC, která dokáže tlumit bolest. Jeden gram stojí tři sta korun. Na elektronický předpis jej na Slovácku může předepisovat revmatoložka a spolumajitelka lékárny Medical Plus v Uherském Hradišti Eva Dokoupilová.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Spolumajitel lékárny Ivan Dokoupil ukazuje pět gramů sušeného léčebného konopí.

Článek

Ta byla jedním z prvních revmatologů v zemi, které začátkem února registroval Státní ústav pro kontrolu léčiv k předepisování léčebného konopí. Sušené květy konopí revmatoložka předepisuje na elektronické recepty, které její lékárna akceptuje.

Léčebné konopí mohou lékaři předepisovat například na tlumení bolesti právě při revmatických onemocněních. „Každý pacient bude poučen a s elektronickým receptem může jít do lékárny. Jak u lékaře, tak u nás se dozví, jaká omezení s užíváním konopí souvisejí. Nesmí například řídit motorové vozidlo,“ dodal spolumajitel lékárny a manžel revmatoložky Ivan Dokoupil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Možnosti aplikace léčebného konopí jsou dvě. Ta hlavní je formou inhalace. „Pomocí vaporizéru, do kterého se dá určité množství konopí, uvnitř se látka zahřeje a vznikne pára, která jde do sáčku, a z toho pak inhaluje léčebné konopí pacient. Jde o nejúčinnější formu,“ řekl.

První boom utichne

„Druhá možnost je lidovější. Účinné látky konopí se rozpouštějí v tucích, takže se tato sušená rostlina aplikuje do buchet nebo se vkládá do zahřátého sádla či másla,“ uvedl Dokoupil.

Ne každý bude chtít vydat patnáct set korun za pětigramové balení konopí
lékárník Ivan Dokoupil

Ten zároveň nedoporučuje kouření konopí. „To není vhodné. Při spalování papíru a všech ostatních látek vzniká mnoho škodlivin. V žádném případě nedoporučuji přidávat konopí do cigaret. Ten gram je navíc vykouřen velmi rychle, pak dojde k rychlému nástupu účinku, který ale odezní mnohem rychleji než při inhalacích,“ dodal Dokoupil.

Podle spolumajitele lékárny je pravděpodobné, že po prvním ­boo­mu, který lékárníci v Česku očekávají, se počet pacientů využívajících léčebné konopí v jeho lékárně ustálí zhruba na desíti. „Ne každý bude chtít vydat patnáct set korun za pětigramové balení konopí. Řada z nich se podle mě vrátí k fentanylu, což je utišující lék obsahující opiáty, který se na tělo přikládá formou náplasti, a jeho účinek vydrží dva dny. A navíc je zadarmo,“ vysvětlil Dokoupil.

Léčebné konopí totiž zatím není hrazeno ze zdravotního pojištění.

Konopí z pojištění? Je naděje

Léčebné konopí by ale hradit zdravotní pojišťovny měly, shodují se pacienti, lékaři i lékárníci. Spolek pacientů Kopac, který podporuje léčbu konopí, se chystá navrhnout Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), aby jej zařadil mezi hrazené léky. A není bez šance.

Mluvčí SÚKL Lucie Šustková Právu řekla, že ústav před rokem a půl konopí na seznam nezařadil proto, že neměl důkazy, že léčba konopím je v „v porovnání se stávající léčbou klinicky významná“. A dodala: „V případě, že budou ústavu předložena nová relevantní data o účinnosti léčebného konopí, ústav je povinen je znovu přezkoumat.“

Podle předsedy správní rady spolku Kopac a lékaře Tomáše Zábranského není problém dokázat, že konopí může být pro řadu pacientů lepší. „Pacientský spolek Kopac připravuje podání k SÚKL, které povede k zrušení paušálního zákazu a k započetí jednání o možné úhradě pro různé skupiny pacientů,“ řekl Právu Zábranský.

Podle něj je dokázané, že konopí u některých pacientů tlumí chronické bolesti mnohem lépe než opiové léky. Dobré výsledky jsou prý prokázané i u pacientů s roztroušenou sklerózou.

Pojišťovny vyčkávají. „Pokud SÚKL zařadí konopí mezi hrazené léky, budeme ho proplácet,“ řekla Právu mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadečková. VZP je opatrnější. „Stavíme se k tomu velmi rezervovaně, protože si nemyslíme, že by konopí mělo být hrazeno z veřejného pojištění,“ řekl Právu ředitel odboru komunikace Vlastimil Sršeň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám