Hlavní obsah

Langer se spletl: platy politiků už zmraženy nejsou

Právo, ada,nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

"Platy se nezvyšují, platy byly zmraženy," hlásil ve čtvrtek v rádiu Frekvence 1 ministr vnitra Ivan Langer (ODS) k příjmům ústavních činitelů, když chtěl doložit, že opasky si s reformou utáhnou i politici. A vzápětí připustil - "jestli se nepletu". Ale spletl se.

Článek

Platy politiků totiž již dlouho zmraženy nejsou a přispěla k tomu právě ministrova mateřská ODS. Zmraženy byly jen po dva roky, po povodních. Tehdy Špidlova vláda s argumentem, že politici by měli jít příkladem občanům, po kterých chtěli účast na obnově zpustošené země, prosadili zmražení až do konce roku 2006.

Jenže občanští demokraté během dvou následujících let prosadili jejich rozmražení, což vedlo k růstu platů ústavních činitelů. Dokonce se zasadili i o to, aby opět neustrnuly na výši roku 2004. Její poslanci totiž vetovali návrh na nové znovuzmražení, se kterým přispěchal ještě před koncem roku 2004 Grossův kabinet. A tak si Langer, který v té době byl místopředsedou Sněmovny a pobíral plat stejný jako ministr, výrazně polepšil.

Kdyby zůstal plat zmražen, jak tvrdí, pak by do konce loňského roku bral 88 400 hrubého. Jenže na jeho výplatnici se koncem roku 2006 skvěla suma 109 800 a od letošního ledna je to už 117 200 korun. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám