Hlavní obsah

Langer: je jedno, zda lidé volí ČSSD nebo komunisty

Právo, rsk, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Programy sociální demokracie a KSČM jsou prakticky totožné, a tudíž vyjde nastejno, zda občané volí první, nebo druhou stranu. Na tiskové konferenci to ve středu prohlásil místopředseda ODS Ivan Langer. ČSSD se proti tomuto tvrzení obratem ohradila s tím, že jde pouze o snahu ODS odvrátit pozornost od dovolené šéfa ODS Mirka Topolánka v Toskánsku.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředsedové ODS David Vodrážka a Ivan Langer na tiskové konferenci

Článek

"Na základě prezentovaných dokumentů sociální demokracie jsme dospěli k závěru, že jsou prakticky totožné s tím, co nabízejí komunisté. Jsou to sliby, populismus, neodpovědnost, závist, dluhy, orientace na Rusko a ukončení vypořádávání se s totalitní minulostí. Tyto strany, i když se tváří jako odlišné politické subjekty, přicházejí prakticky s totožným programem,“ řekl Langer.

"Obě dvě strany slibují nerealizovatelná opatření. Jejich případné prosazení by neúměrně zvýšilo výdaje státu,“ doplnil ho poslanec Marek Benda (ODS). Podle něj není jasné, kde v době finanční krize vezmou potřebné peníze na splnění slibů v oblasti důchodů, zdravotnictví či školství. Zvyšováním daní pro některé prý "posilují závist a prohlubují sociální propasti ve společnosti“.

Na dotaz, zda není logické, že existují programové shody u dvou levicových stran, stejně jako tomu může být u ODS a TOP 09, Langer odpověděl: "Levicové strany to jsou a my hovoříme o míře toho prolnutí. Spíše bych hovořil o míře nepřekrývání a ta je podle mě minimální.“

Benda upozornil, že na politické scéně existuje jedna "posttotalitní komunistická strana, k níž se zatím všichni chovali tak, že se s ní nespolupracuje, nemluví. Sociální demokracie se k ní snaží v tuto chvíli maximálně přiblížit, takže tu budeme za chvilku mít KSČM a KSČM B.“

Je to trapné, prázdné a falešné tvrdí ČSSD

ČSSD, do které se občanští demokraté pustili, svolala obratem tiskovou konferenci do Lidového domu. Na ní zaútočila na občanské demokraty poukazem na toskánskou dovolenou.

"Myslíme si, že tiskovka ODS není ničím, než jen další trapnou snahou odvrátit pozornost do následků dovolené pana Topolánka v Toskánsku,“ prohlásil jihomoravský hejtman Michal Hašek. Kritizoval přitom i pronájem letadla, kterým se vracel Topolánek z Toskánska. [celá zpráva]

Hašek odmítl i tvrzení ODS, že program soc. dem. je plný slibů, populismu, závisti a dluhů. "Myslím, že to je stejně prázdné, falešné prohlášení Mirka Topolánka jako to, že ho ČSSD sleduje na jeho dovolené,“ sdělil Hašek. Právě o úloze soc. dem. v toskánské kauze se spekuluje, především o jejím vztahu k exšéfovi rozvědky Karlu Randákovi, který šíří fotografie z Itálie.

Hašek ve středu zopakoval své dřívější prohlášení, kdy uvedl, že ČSSD s akcí nemá nic společného. Pokud jde o program, Hašek se do ODS pustil s tím, že stále nebyla schopna ten svůj veřejnosti předložit. Poukázal přitom na akci, kdy občanští demokraté sbírají nápady lidí k programu. Uvedl, že by ho zajímalo, zda by ODS zapracovala do programu "body blízké soc. dem. přístupu“, třeba odmítání radaru.

Soukromé vlastnictví je pro nás nedotknutelné

Hašek také zdůraznil rozdíly mezi jeho stranou a komunisty. Podle Haška soc. dem. narozdíl od KSČM je dlouhodobě orientována na transatlantické vazby, podporuje úzkou spolupráci s USA. Připomněl, že delegace ČSSD navštívila Spojené státy.

"ČSSD si je vědoma spojeneckých závazků, které vznikly v době našich vlád,“ sdělil. ČSSD podle něj také považuje za nedotknutelné soukromé vlastnictví. Program ČSSD je podle Haška srovnatelný s tím německé SPD.

Anketa

Souhlasíte s názorem Ivana Langera, že volit ČSSD a KSČM je totéž?
Ano
50,9 %
Ne
49,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21914 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám