Hlavní obsah

Topolánek označil kauzu fotek z dovolené za neoestébáctví

Právo, Novinky, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Podle šéfa ODS Mirka Topolánka "neoestébácké" metody ohrožují samu podstatu demokracie. Reagoval tak na informaci, že bývalý šéf rozvědky Karel Randák měl šířit fotografie z Topolánkovy dovolené pořízené na objednávku. Ke kauze se ve čtvrtek vyjádřil i Randák, bývalý šéf tajné služby, a také šéf ČEZu Martin Roman, s nímž se měl Topolánek na dovolené v Toskánsku setkat.

Foto: Archiv Právo, Právo

Mirek Topolánek

Článek

„Neoestébácké metody 20 let po revoluci ohrožují samu podstatu demokracie. I kauza Savoy, nemožnost potrestat Randákův a Dimunův jednoznačný podíl na porušování zákonů, ukázala slabost stávajících možností obrany,“ reagoval v SMS pro Právo šéf ODS Mirek Topolánek na to, že měl Randák šířit fotografe z jeho dovolené.

„Ať už to dělá Randák nebo někdo jiný, společnost se musí bránit. Jako potenciální premiér chci ústavní svobody, tedy i právo na soukromí garantovat,“ uvedl Topolánek a dodal: „Moje dovolená je v tom nepodstatná“.

Právě Petr Dimun, šéf oddělení komunikace ČSSD, do kterého se Topolánek opřel, ve čtvrtek rozeslal tiskovou zprávu, ve které odmítl, že by měla ČSSD něco společného s Randákovým počinem. O tom se totiž spekuluje jako o jedné z možností. „ČSSD odmítá jakoukoliv spojitost s případem fotek z dovolené špiček ODS a lobbistů na jejich vilách a jachtách v Itálii,“ uvedl šéf sekce PR a marketingu Lidového domu Dimun.

"Vždyť je to nechutné, celé tohle bratrstvo kočičí pracky,"
bývalý šéf rozvědky Karel Randák

Informaci, že snímky z italské dovolené politiků měl šířit Randák, přinesla ve čtvrtek Mladá fronta Dnes. Na dovolené byli v Toskánsku jak Topolánek, tak jeho přítel Marek Dalík, exministr dopravy Aleš Řebíček, místopředseda ČSSD Milan Urban, lobbista Vladimír Johannes a šéf ČEZu Martin Roman.

„To neumím nijak komentovat, protože o tom nic nevím,“ uvedl místopředseda ČSSD Urban na dotaz Práva, co říká na to, že měl fotografie šířit Randák. Urban také odmítl spekulaci, že se v souboru fotografií objevil jako součást vendety kvůli jeho nedávné snaze, aby nebyl na kandidátce do Sněmovny středočeský hejtman David Rath. „To považuji za úplný nesmysl,“ sdělil. [celá zpráva]

Randák: Neříkám, že z kauzy nemám radost

MfD uvedla, že jí v úterý Randák předal fotografie a videa z dovolené. Randák prý řekl, že dostal tip, kde tito lidé budou, a měl úkol to zdokumentovat. Zadavatele podle MfD neprozradil. Podle deníku sledovali Topolánka vyškolení profesionálové, sledování prý přijde až na půl miliónu korun.

Randák ve čtvrtek v ČTK nepopřel, že má radost z posledního vývoje kauzy. "Neříkám, že mne celá ta kauza netěší, ale neblázněte," odpověděl na přímou otázku, zda stál za sledováním českých politiků, lobbistů a byznysmenů. V současnosti podle něj existuje snaha odvést pozornost veřejnosti k tomu, "kdo to zorganizoval, co je za tím". Podle něj je důležitější obsah fotek. "Vždyť je to nechutné, celé tohle bratrstvo kočičí pracky," poznamenal bývalý šéf tajné služby.

Roman: Dovolenou jsme s nikým neplánoval

K setkání se ve čtvrtek vyjádřil také šéf ČEZu Martin Roman. Do Toskánska prý jezdí pravidelně. A letos se domluvil s Alešem Řebíčkem, že mu půjčí jachtu. "To, že navštívili stejnou oblast, není až tak překvapující, neboť se jedná o velmi příjemné místo u moře, které je v dojezdové vzdálenosti od Prahy (podobně jako se lidé v zimě schází ve Špindlerově Mlýně, aniž by se dopředu domlouvali)," vysvětlila mluvčí ČEZu Eva Nováková. V setkání lidí, kteří si pro dovolenou vybrali stejnou část Itálie, nevidí šéf firmy nic podezřelého.

Odmítl, že by někomu jinému organizoval dovolenou.

Dovolená je podivná právě tím, že se politici a členové vedení ČEZu "náhodně" sešli několik dní poté, co politici projednali emisní povolenky pro ČEZ v hodnotě desítek miliard korun. Roman připomněl, že ani Topolánek ani Řebíček pro povolenky nehlasovali. Suma podle něj není dárkem. Firma sice dostane povolenky za desítky miliard zdarma, zaváže se ale k modernizaci zařízení, aby produkovala méně oxidu uhličitého. 

Reklama

Výběr článků

Načítám