Hlavní obsah

Lahůdkárna nesmí vyrábět saláty kvůli nebezpečné bakterii

Státní zemědělská a potravinářská inspekce ve čtvrtek zakázala pražské firmě Lahůdky-Palma výrobu všech lahůdkových salátů. V jednom z nich laboratorní testy prokázaly přítomnost nebezpečné bakterie listeria, která již v předešlých týdnech usmrtila několik lidí. Zákaz se vztahuje také na další výrobky vyráběné ze stejných rizikových surovin jako tyto saláty.

Lahůdkárna nesmí vyrábět saláty kvůli nebezpečné bakterii

"Po prověření odebraných vzorků se v jednom ze salátů objevily nebezpečné bakterie, proto bylo nutné zastavit celý provoz výrobny," potvrdil Novinkám Ivo Klemeš ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Bakterii listeria monocytogenes byla v Pochoutkovém salátu s dobou použitelnosti do 17. prosince vyrobeného v provozovně na Reinerově ulici v Praze 6. "Jedná se přesně o osm set sedmdesát kilo šarže tohoto salátu, který měli uskladněný v desitikilových kbelících. Kontrolovali jsme také hermelínový a bramborový salát, ale zde se nákaza neobjevila," dodal Klemeš.

Firma si nechala udělat rozbory, aby zjistila, kde mohlo k nákaze dojít. "Možností je spousta. Původ nákazy může být v zelenině nebo špatně uvařeném mase. Musíme si počkat na výsledky rozboru. V každém případě máme pozastavenou výrobu zeleninových a lahůdkových salátů," řekl Novnikám jednatel společnosti Petr Říha.

Hygienici v předešlých dnech objevili nebezpečnou nákazu již v sýru Baladur [celá zpráva] a v hermelínovém a pochoutkovém salátu výrobce Nové lahůdky Sixta. [celá zpráva]

Onemocnění listeriózou postihuje především těhotné ženy, novorozence a dospělé osoby s oslabeným imunitním systémem. Příznaky nákazou jsou horečka, bolest ve svalech, žaludeční nevolnost, zvracení nebo průjem.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků