Hlavní obsah

Kvůli záplavám hrozí na jihu Moravy komáří kalamita

– BŘECLAV

Jihomoravskému kraji, v němž jsou kvůli povodním zaplaveny rozlehlé lužní lesy a desítky hektarů polí, hrozí komáří kalamita. Již příští týden se ve vytvořených vodních plochách patrně objeví larvy komárů. Dotěrný hmyz se může přemnožit na Břeclavsku, Hodonínsku a Znojemsku ještě do konce dubna.

Článek

Řekl to v pondělí Oldřich Šebesta ze zdravotního ústavu v Břeclavi, který dlouhodobě sleduje komáří populaci v kraji. Šebesta zdůraznil, že situaci je nutné důkladně sledovat a při tvorbě komářích larev hned začít s postřiky rizikových ploch.

"Pokud se na postřiky kvůli současnému boji se záplavami zapomene, mohou později vzniknout problémy," varoval odborník. Dnes o problému písemně informoval vedení brněnské krajské hygienické stanice, které by mělo problémy řešit s radnicemi.

V mnoha místech Česka voda po záplavách opadne. V lužních lesích na jihu Moravy však zůstanou tůně, v nichž se zabydlí komáři. Dotěrný hmyz dokáže ztížit život nejen lidem, ale především zvěři, která před ním nedokáže najít útočiště.

Regionu by nyní podle Šebesty prospělo oteplení, které by přirozeným způsobem pomohlo zlikvidovat vytvořené tůně. Zda se bude opakovat komáří kalamita z let 1997 až 2002, kdy Moravu postihly povodně, si odborník netroufl odhadnout. Připomněl, že přemnožení komárů hrozilo na Břeclavsku i loni. Včasnými postřiky se ale podařilo larvy komárů zlikvidovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám