Hlavní obsah

Kvůli údajné korupci na České poště padlo další trestní oznámení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nadační fond proti korupci (NFPK) ve čtvrtek podal trestní oznámení kvůli podezření z úplatkářství při řešení sporu podnikatele s Českou poštu. Fond o tom informoval v tiskové zprávě. Úplatek tři milióny korun údajně žádal od bývalého obchodního partnera pošty Lukáše Čadka prostředník z ČSSD. Větší část peněz prý byla určená do stranické kasy a jeden milión by dostal ministr vnitra Milan Chovanec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec podal trestní oznámení už v červnu.

Článek

Korupční nabídku údajně dokazuje nahrávka, kterou Čadek předal NFPK. Policie už Čadka ve čtvrtek předvedla kvůli podání vysvětlení. [celá zpráva]

"Lukáš Čadek před několika dny poskytl všechny dokumenty, komunikaci a nahrávky NFPK, který v této věci podá trestní oznámení," uvedla organizace v tiskové zprávě. "Z obsahu nahrávky a dalších informací lze usuzovat, že mohlo dojít k naplnění skutkové podstaty přijetí úplatku," zdůvodňuje NFPK svůj postup.

Čadka již kvůli trestnímu oznámení vyslechli policisté. Potvrdil to ředitel NFPK Petr Soukenka. "Nešlo o zadržení, nesdělili mu ani žádné obvinění, pouze po něm chtěli podání vysvětlení k těm věcem, které se poslední dobou objevily v médiích," řekl Soukenka. S Čadkem je ve spojení.

S policií se potkal na ulici

Soukenka se také pozastavil nad způsobem, jakým policie Čadka předvedla na stanici. "Postup policie mi přijde trošičku prazvláštní," prohlásil. "Není úplně běžné, že člověka, kterého chcete vyslýchat, potkáte na ulici. Jinými slovy, museli ho nějakou dobu sledovat a museli vědět, kde je, aby si ho vyzvedli a odvezli na ten Perštýn," sdělil Soukenka.

Informace o údajné korupci při jednání s poštou ve středu zveřejnil server Neovlivní.cz. Úplatek údajně žádal člen středočeské ČSSD Kamil Choc. Peníze chtěl po podnikateli Lukáši Čadkovi, který vede s Českou poštou spor o 24 miliónů korun, sdělil fond.

Jde v něm o zakázku, kterou Čadkova firma plnila pro Českou poštu v roce 2010. Z obchodu nakonec sešlo, což přivedlo podnikatele ke krachu. Čadkovi se pak ozval Choc s nabídkou, že spor vyřeší. Podmínkou údajně bylo, že mu Čadek zaplatí tři milióny v hotovosti.

Chovanec již trestní oznámení podal

Z jednání mezi Čadkem a Chocem je prý i nahrávka, na které Choc slibuje, že získá nový kontrakt za tři milióny korun, dva pro ČSSD, jeden přímo pro ministra Chovance, do jehož gesce pošta spadá.

Chovanec, který je zároveň místopředsedou ČSSD, ve středu vyvrátil, že by za podnikatelem Čadkem posílal prostředníka s korupční nabídkou. Ministerstvo vnitra zároveň uvedlo, že Chovanec kvůli stejnému případu podal trestní oznámení již ve druhé polovině června.

"Každý, kdo se dozví o korupčním jednání, musí podat trestní oznámení. Já jsem tak bezprostředně učinil už v červnu," řekl dnes ministr.

Zfalšované e-maily a nepodložená tvrzení

Česká pošta ve čtvrtek vpodvečer uvedla, že trestní oznámení podané v červnu ještě tentýž den rozšíří. "A to na základě zjištění, že v této záležitosti jsou do některých médií distribuovány zjevně zfalšované e-maily," uvedl tiskový mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Ministerstvo vnitra na svých webových stránkách ve středu zveřejnilo také upozornění, že v souvislosti s případem se objevuje řada záměrných spekulací, které mají narušit vyšetřování případu.

"Informace a nahrávky, již jsou v současné době záměrně šířeny do vybraných médií, obsahují nepodložená a vykonstruovaná tvrzení," uvedl úřad. "Samotné selektivní zveřejnění má pak s největší pravděpodobností narušit běžící vyšetřování a poškodit osoby, jež k tomuto vyšetřování daly podnět," pokračuje text. Úřad také informoval, že ministr i další zaměstnanci již poskytli výpovědi policii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám