Hlavní obsah

Kvůli špatné smlouvě hrozí konec některých oborů, varuje Rada VŠ

• Aktualizováno

Rada vysokých škol (RVŠ) varovala zákonodárce, že bude-li přijata nová smlouva o uznávání rovnocennosti dokladů o vzdělání vydávaných v Česku a na Slovensku, mohly na vysokých školách zmizet některé obory. V Česku by totiž přestaly platit docentské a profesorské tituly ze slovenských škol a jejich držitelé by tak nemohli být garanty pro získávání akreditace oborů. Upozornil na to předseda legislativní komise RVŠ Marek Hodulík.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo školství takovýto právní výklad odmítá. Náměstek pro legislativu a strategii Petr Mlsna uvedl, že platnost těchto titulů nebude dotčena, protože je nový dokument vůbec neřeší. Zaměřuje se totiž jen na akademické, nikoliv profesní uznávání dokladů o vzdělání. Tituly docenta a profesora přitom spadají do druhé skupiny.

Problém podle Hodulíka spočívá v tom, že z nové smlouvy vypadlo ustanovení, ve kterém jsou explicitně vyjmenovány ekvivalenty českých a slovenských titulů. Docenti a profesoři, kteří prošli habilitačním a profesorským řízením na slovenských univerzitách, by tak neměli oporu pro platnost svého titulu. Neexistuje procedura, díky níž by mohli získat písemný doklad o rovnocennosti titulu.

Podle standardů Akreditační komise, jež ministerstvu školství doporučuje akreditace pro tuzemské veřejné i soukromé univerzity, přitom musí být garantem studijního programu docent nebo profesor, který je akademickým pracovníkem příslušné vysoké školy.

Pokud by garant kvůli nové smlouvě o titul z pohledu českého práva přišel, musel by to nahlásit Akreditační komisi, která by zahájila nové akreditační řízení.

Profesoři s českým vzděláním leckde nejsou

To může přinést zásadní komplikace, protože se na českých vysokých školách vyučují i obory, které v minulosti existovaly jen na Slovensku a u nichž tituly docenta a profesora na českých univerzitách vůbec získat nešlo.

"Jedná se například o ošetřovatelství jako obor, u nás byla pouze specializace. Obě profesorky, které u nás v tomhle oboru působí, získaly tituly na Slovensku. Žádná profesorka, která by získala titul v Česku, přitom není," upozornil Hodulík.

Radu vysokých škol na problémy, které může nová smlouva způsobit, upozornily i některé vysoké školy. Podle Hodulíka to byly například Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně nebo Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně.

Akademiky nikdo neupozornil

V diskusích o této smlouvě se Hodulík setkal s názory, že by se problém s uznáváním docentských a profesorských titulů získaných na Slovensku mohl vyřešit výkladem. To však nepovažuje za vhodné.

"To by stálo na vodě. Čisté řešení by bylo, aby vláda tuhle smlouvu stáhla a vyjednala se se Slovenskem nová smlouva, která by obsahovala přechodné ustanovení, že by tituly získané do 1. 1. 2015 byly rovnocenné," uvedl.

Smlouvu za českou stranu podepsal loni v listopadu tehdejší premiér Jiří Rusnok. Akademici však o její existenci dlouho nevěděli, podle Hodulíka se to dozvěděli až ve chvíli, kdy se dostala na program jednání školského výboru Sněmovny. Ten by ji měl projednávat 29. května. RVŠ doporučila, aby smlouva nebyla přijata.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám