Hlavní obsah

Kvůli smogu vyhlásili regulaci na Zlínsku a na Ostravsku

Aktualizováno

Meteorologové v noci na úterý vyhlásili na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku kvůli vysokým koncentracím prachu signál regulace. Na Třinecku je v platnosti už od pátku. Ráno ji vyhlásili i v celém Zlínském kraji. Ve zbytku Moravskoslezského kraje zůstává smogová situace. Ta byla ráno vyhlášena i v Praze. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Špatné rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji

Článek

Stav regulace meteorologové vyhlašují v případě, že alespoň na polovině měřicích stanic překročí dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací suspendovaných částic PM10 hodnotu 150 mikrogramů na metr krychlový a pokud navíc nelze následující den očekávat zlepšení situace. Při regulaci musí některé průmyslové podniky  dodržovat regulační opatření včetně omezení výroby.

Letos se se zhoršenou kvalitou ovzduší s krátkými přestávkami potýká Moravskoslezský kraj od začátku roku. [celá zpráva]

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Smog v Ostravě

Naposledy v pátek kvůli tomu meteorologové vyhlásili v celém regionu smogovou situaci, kterou na Třinecku ještě tentýž den odpoledne rozšířili o regulaci.

Spory o MHD zdarma

MHD zdarma jako motivace pro řidiče, aby za smogu nechali auto doma a nevířili, neprodukovali v Praze nadále jemný polétavý prach, v metropoli nebude. Návrh Trojkoalice narazil v úterý dopoledne v městské radě na postoj hnutí ANO. Právu to sdělily dva zdroje.

Předseda pražských Zelených Ondřej Mirovský uvedl, že návrh na stanovení opatření při smogu odmítli radní ANO včetně primátorky Adriany Krnáčové. Podle Zelených by MHD zdarma měla být vždy, když v Praze nastane smog.

Naopak podle primátorky by měla být MHD zdarma až v případě vyhlášení regulace.

Smogová situace
Praha
Pardubický kraj
Královéhradecký kraj
Olomoucký kraj
Moravskoslezský kraj (v části i regulace)
Zlínský kraj (i regulace)
Jihomoravský kraj

Při zhoršených rozptylových podmínkách by lidé neměli venku podnikat aktivity spojené se zvýšenou fyzickou zátěží. Doporučení platí hlavně pro lidi s chronickými dýchacími potížemi nebo srdečním onemocněním, pro starší lidi a malé děti. Meteorologové rovněž doporučují, aby lidé co nejvíce omezili cestování auty a přednostně používali veřejnou dopravu.

Anketa

Věnujete pozornost zprávám o smogu a doporučením, která jsou s nimi spojená?
Ano, je to pro mne důležité
28,2 %
Ano, ale jen okrajově
22,9 %
Ne
48,9 %
Celkem hlasovalo 1119 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám