Hlavní obsah

Kvůli Prymulovi i Kalouskovi. Pražský magistrát vede řízení s více než padesáti restauracemi

Novinky, Dominika Jeřábková, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do správního řízení pražskému magistrátu předala městská police více než 50 restaurací. Ačkoli mají být v rámci protiepidemických opatření zavřené, některé z nich navštívili v posledních týdnech hosté. A některé dokonce i politické špičky. Za možné porušení nařízení vlády nyní hrozí podnikům pokuta až do výše tří milionů korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Restaurace Rio's na pražském Vyšehradě

Článek

„Situace je neměnná a ve správních řízení pokračujeme. S ohledem na všechny úkony bude každé z nich trvat několik týdnů. Do jejich skončení se k případům ale nebudeme vyjadřovat,“ řekl Novinkám mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Stravovací zařízení v Česku musejí být od poloviny října uzavřena, je to jedno z opatření zavedených kvůli šíření koronaviru. Při jeho porušení hrozí ve správním řízení fyzické osobě pokuta ve výši 20 tisíc až dva miliony korun, právnické osobě pak může úřad uložit až třímilionovou sankci.

Jurečka: Pivo jsem žahnul, neuvědomil jsem si to. Jsem připraven na odchod

Domácí

Pokud jde o hlavní město, objevila se mezi prvními na veřejnosti zpráva o policejní razii, které se uskutečnila ve vinárně U Sudu poblíž Václavského náměstí. Podle dostupných informací se v prostorech zařízení nacházelo 35 lidí. Poté, co kriminalisté vnikli do objektu, udělili na místě několik pokut.

Následně se případem začal zabývat magistrát, který zahájil správní řízení.

Vyšehradská  noc

Skutečný rozruch však 23. října vzbudil až případ restaurace Rio’s na pražském Vyšehradě, kde se podle fotografií deníku Blesk přes zákaz setkal v nočních hodinách tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) s šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem.

Česko bude všem už jen pro smích, říká politolog

Domácí

Prymula se hájil mimo jiné tím, že restaurací procházel do soukromých prostor vyšehradské kapituly, která to však odmítla. Prymula rezignoval, Faltýnek opustil pozici ve vedení hnutí ANO.

Cesta Romana Prymuly na VyšehraděVideo: Novinky

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) tehdy informoval, že pražská radnice povede řízení jak s právnickými, tak fyzickými osobami, kterých se případ týká. "I když si zjevně někdo myslí, že někteří lidé jsou si rovnější, pravidla tady stále platí pro všechny stejně," uvedl na Twitteru.

Faltýnek zůstává šéfem poslanců ANO. Ani se nehlasovalo

Domácí

Zároveň se ostře pustili do obou politiků zástupci opozice. Mimo jiné vytýkali Faltýnkovi, že nevyvodil skutečnou politickou odpovědnost, odchod z předsednictva ANO totiž již dříve avizoval. Z toho důvodu navrhovali, aby zároveň odstoupil z čela poslaneckého klubu. Poslanci hnutí o tom však ani nehlasovali.

Pivo pro Kalouska

Jakmile se ale ukázalo, že o pár dní později navštívil jinou uzavřenou restauraci i šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, rezignace se ani tady nekonala.

Kalousek si dal v restauraci pivo. Pak tvrdil, že byl v kapitule

Domácí

Opoziční poslanec navíc odmítl, že by jeho návštěva restaurace byla stejným proviněním jako schůzka Faltýnka s Prymulou. „Kdo nevidí rozdíl mezi vyšehradským mejdanem a mým přešlapem na Vinohradech, tak ho nevidí jenom proto, že ho vidět nechce,“ řekl Novinkám.

Kalousek v úterý 4. listopadu strávil navzdory platným nařízením necelou hodinu ve vinohradské restauraci Hlučná samota. Následně to vysvětloval tím, že si byl vyzvednout jídlo a během čekání vypil pivo s majitelem, kterého zná několik let. I v tomto případě následně zahájil magistrát správní řízení.

I v Pardubicích bylo otevřeno

Otevřenou restauraci odhalili strážníci taky v Pardubicích. V pátek 30. října popíjelo v hospodě na sídlišti Dukla osm lidí. Policisté dorazili na místo na základě anonymního udání.

Policisté v Pardubicích odhalili utajenou hospodu

Krimi

Ve chvíli, kdy policie zaklepala na dveře, vše zhaslo, utichlo a hosté se pokusili utéct z objektu druhým východem přes kuchyň a provozní prostory. U zadního východu však čekala policie. Následně byla u všech zúčastněných provedena dechová zkouška na alkohol, která ve všech případech vyšla pozitivní.

Jak nyní uvedla mluvčí krajské policie v Pardubicích, policie předala dořešení případu 11. listopadu správnímu úřadu, v tomto případě Magistrátu města Pardubice. „Tento přestupek nám byl policií skutečně předán a v tuto chvíli probíhá správní řízení. To znamená, že zatím nebylo rozhodnuto,“ potvrdil mluvčí úřadu Radim Jelínek.

Nejvíce přestupků kvůli rouškám

V Praze předala městská policie dle zjištění Novinek do správního řízení magistrátu doposud 53 případů. Vedle toho udělili strážnici na místě pokutu dalším 128 majitelům, kteří zaplatili dohromady 131 700 korun.

Policie roušky kontroluje, padají pokuty

Koronavirus

Celkem pak řešili pražští strážníci jen v listopadu 5734 porušení vládních opatření, za která uložili 576 pokut ve výši 239 tisíc korun. Co se týká roušek v MHD, zjistili 3159 přestupků. U barů, restaurací a obchodů to bylo 68 případů porušení nařízení.

Blatný ujišťuje: Policisté před obchody v devět večer číhat nebudou

Domácí

„V oblasti omezení a zákazu volného pohybu osob bylo zjištěno 755 případů, 340 případů se týkalo zákazu konzumace alkoholu na veřejnosti a zbývajících 1412 případů se týkalo porušení jiných krizových a mimořádných opatření,“ řekl Novinkám ředitel pražské městské policie Eduard Šuster.

Reklama

Výběr článků

Načítám