Hlavní obsah

Kvůli nezvládnutému sčítání lidu stáli lidé hodinové fronty na poště

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Už od soboty plní rozhořčení lidé centrální poštu Prahy 10 ve Strašnicích. Důvod? Ohlášení sčítací komisaři po domech nechodí. Strašničtí tak marně čekali na ohlášené návštěvy s tiskopisy už o víkendu.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Už druhý den se tvoří na poště v Praze 10 fronty na formuláře.

Článek

Kdo s nervy nevydržel a šel na poštu, zažil tam doslova peklo. „Byl to úplný masakr. Lidi se tam tlačili ve frontě, stáli jsme v ní tři hodiny, až někteří starší lidé doslova omdlévali,“ popsal sobotní obrázek na poště ve Strašnicích na Černokostelecké jeden ze čtenářů Práva.

V úterý to nebylo lepší. „Vůbec nechápu, proč nemohou dát ty formuláře do schránek, jak tomu bylo v minulosti. Nejeli jsme kvůli tomu na chalupu a čekali na ně zbytečně. Teď tu zase čekám ve frontě a vlastně jenom kvůli kódu. Sice je tu možnost vyplnit list i přes internet, ale na to stejně potřebuju kód, který je na formuláři,“ zlobila se na stejné poště v úterý odpoledne jedna z čekajících žen.

Už na to kašlu, příští víkend, i kdybych měl mít ve schránce deset oznámení, jedu natrvalo z Prahy.

Český statistický úřad (ČSÚ) je nespolehlivostí komisařů také rozhořčen. „Naprosto rozumím tomu, že jsou lidé rozladění, a velmi mě mrzí, že pošťáci nedorazili v domluvený termín. Česká pošta minulou středu slíbila, že do konce týdne celý systém stabilizuje a komisaři budou chodit v termínech, ve kterých mají,“ řekl Právu Jan Sedláček z projektu Sčítání lidu, domů a bytů 2011.

Jenomže podle svědectví nespokojených lidí a front na poště, kde to v úterý opět doslova vřelo, k nápravě stále nedošlo. „Už na to kašlu, příští víkend, i kdybych měl mít ve schránce deset oznámení, jedu natrvalo z Prahy. Pro mě to skončilo,“ rozhořčoval se starší muž poté, kdy ho fronta u sčítacího okénka zřejmě od dalšího čekání odradila. Sčítání lidu je ovšem dáno zákonem a za jeho bojkot hrozí až desetitisícová pokuta.

Report pošty: Práce probíhají standardně

„Přitom v pondělí ráno jsme dostali na ČSÚ report od České pošty, ve kterém se píše, že všechny práce probíhají standardně, situace se sčítacími komisaři je stabilizována, kromě nepředvídatelných výpadků tedy například nemocí,“ parafrázoval Sedláček zkreslené informace, které úřad na začátku týdne od pošty obdržel.

Jeden z čekajících ve frontě na formulář, když měl toho tak akorát, šel přímo za vedoucí pobočky. „Zajímalo mě, proč roznos formulářů neproběhl, tak jak byl naplánován. Vedoucí mi řekla, že s tím nemůže nic udělat, když jí prostě komisaři nepřišli. Takže takovéto fronty tady budou asi dál a nikoho to zřejmě netrápí,“ postěžoval si Právu.

Pošťáci onemocněli

Informace o tom, že v Praze 10 nenastoupil žádný z komisařů, Právu potvrdilo i vedení České pošty. „Z pošty ve Strašnicích mělo jít sedm komisařů. Ovšem část onemocněla a externí pracovníci prostě na poslední chvíli odmítli nastoupit. Jenomže my je z bezpečnostních důvodů smíme nahradit až po 24 hodinách,“ osvětlila příčinu nastalé situace mluvčí pošty Marta Selicharová. Jméno komisaře každé konkrétní oblasti musí být totiž uvedeno na webových stránkách sčítání lidu a na vývěsce obecního úřadu.

Vedení pošty ovšem slibuje rychlou nápravu. „Lidem se moc omlouváme. Už máme v tomto místě nové komisaře, kteří je znovu obejdou, takže nemusí chodit na pobočku. Obyvatelé dostanou nové lístky a komisaři je navštíví,“ dodala mluvčí České pošty s tím, že pošťáci a pošťačky za prvních osm dnů roznesli 8,7 miliónu formulářů, tedy více než 50 procent z celkového objemu sčítacích lístků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám