Hlavní obsah

Kvůli nefunkčnímu registru vozidel musí padat hlavy, vyzvala ČSSD

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Opoziční ČSSD vyzvala ministra dopravy Pavla Dobeše (LiDem), aby v souvislosti se zpackaným startem nového centrálního registru vozidel vyvodil konkrétní personální důsledky. Podle šéfa sociálních demokratů Bohuslava Sobotky by rovněž měly padnout sankce vůči dodavateli systému.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Sociální demokraté srovnali současný kolaps centrálního registru vozidel s jarním zaváděním nového systému vyplácení sociálních dávek, které rovněž provázely problémy. „Je to už podruhé, kdy občané doplácí na chyby Nečasova kabinetu a neschopnost jeho členů,“ řekl Sobotka a vzpomněl při tom ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09). „Znovu jsou občané jako rukojmí,“ dodal.

ČSSD proto trvá na tom, že kvůli výpadku systému, který měl být spuštěn od pondělí, ale prakticky po zahájení provozu zkolaboval, „musí padat hlavy“. Podle Sobotky by měl ministr dopravy Pavel Dobeš jasně označit viníka tohoto výpadku a všichni tito lidé musí odejít ze svých funkcí.

Překročení lhůt bez penalizace

Sobotka rovněž vyzval Dobeše, aby zamezil nejasným informacím kolem funkčnosti a říkal pravdu. Reagoval tak na stížnosti lidí, kteří popírají informace ministerstva o tom, že v úterý již systém zcela funguje. [celá zpráva]

Stínový ministr dopravy Milan Chovanec v úterý doplnil, že by měl Dobeš garantovat, aby nikdo nebyl penalizován za překročení lhůt pro zápis nutných změn při nákupu či prodeji aut. „Zároveň by se měl omluvit za komplikace, které kolaps nového registru vozidel mnoha občanům způsobil,“ řekl Chovanec.

Systém za několik desítek miliónů korun vypadl v pondělí ráno těsně po spuštění. Provozovatelé jej odpoledne spustili v nouzovém režimu, Dobeš pak slíbil, že do večera by měl být nový registr opět funkční. Podle slov konkrétních úředníků dopravních odborů tomu ale tak není a systém ani v úterý lidem neslouží.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám