Hlavní obsah

Kvůli červeným trenkám změnili na Hradě bezpečnostní opatření

Novinky, zpe
Praha

Kvůli sobotnímu incidentu, kdy nad sídlem prezidenta republiky zavlály místo standarty červené trenýrky, zvýšil Hrad bezpečnostní opatření. Novinky o tom v pondělí informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, konkrétní změny komentovat nechtěl.

Foto: skupina Ztohoven

Rudé trenky vlající nad Hradem

Článek

„Na vandalský čin jsme již reagovali, ale konkrétní opatření specifikovat z logických důvodů nebudu,“ sdělil Ovčáček.

Na dotaz, zda se opatření týkalo i personálních změn, Ovčáček odpověděl, že první na řadě jsou bezpečnostní opatření. Vyhazov tak zatím zřejmě nikdo nedostal.

Obří červené trenky místo vlajky prezidenta vyvěsili v sobotu na Hradě recesisté ze skupiny Ztohoven. Svůj čin vysvětlili slovy: „Dnes nad Pražským hradem konečně zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic.“

Zeman mluvil o důstojnosti Hradu

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček již akci okomentoval s tím, že má jen slova opovržení a zhnusení. „Pražská kavárna se fašizuje. Už se neštítí zneuctění státních symbolů a hradu českých králů, československých a českých prezidentů,“ dodal.

Prezident Miloš Zeman křtil v pondělí knihu Pražský hrad – sídlo prezidenta České republiky od Herberta Slavíka. Zeman v projevu mluvil o Hradě jako důstojném místě, které má svého genia loci. Očekávalo se, že okomentuje i celý incident, o červených trenkách se ale nezmínil ani slovem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám