Hlavní obsah

Kupčením s hlasy u voleb v Krupce se potřetí bude zabývat soud

Právo, koc
Ústí nad Labem

Opakovanými volbami v Krupce na Teplicku se znovu bude zabývat ústecký krajský soud. Na poslední chvíli podalo stížnost na průběh voleb sdružení Zdravá Krupka. V pořadí již třetí volební klání se ve městě konalo 10. září. Předchozí dva pokusy zneplatnil soud kvůli kupování hlasů sociálně slabých voličů.

Foto: ape, Právo

Na volby v Krupce dohlížely desítky policistů.

Článek

Podezření se objevilo i tentokrát, podle Transparency International existuje nahrávka, na které údajný zprostředkovatel otevřeně hovoří o kupčení.

„Průběh voleb napadla paní Bačová a pan Maleček ze sdružení Zdravá Krupka,“ řekla Právu mluvčí krajského soudu Irena Jeřábková.

Hlavním důvodem podání stížnosti je podle jedničky kandidátky sdružení Zdravá krupka Miloslavy Bačové opakované uplácení voličů. „Dokud to někteří lidé budou dělat, musejí počítat s tím, že budeme opětovně průběh voleb napadat,“ řekla Právu Bačová.

Výsledky třetích voleb byly téměř stejné jako při druhém hlasování. Se ziskem pěti mandátů zvítězilo sdružení dosavadního místostarosty Zdeňka Matouše, které čelí podezření z kupčení s hlasy. Matouš nařčení několikrát rezolutně odmítl.

Slušné lidi se sehnat nepodařilo

Tři mandáty přiřkli voliči sdružení Sport pro Krupku, tři mandáty mají komunisté a sdružení Zdravá Krupka, další si rozdělila ODS s ČSSD a Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS). Jednání o vytvoření koalice byla dříve neúspěšná a ani po posledních volbách to nevypadalo, že by se znesvářené strany a subjekty dokázaly dohodnout na spolupráci.

„Kdyby se nám podařilo dát dohromady slušné lidi, kteří by jednotně vystupovali proti těm, kteří ve volbách opakovaně upláceli, tak bychom přimhouřili oči a stížnost bychom nepodali. To se nám ale nepodařilo,“ uvedla Bačová.

Zástupci ostatních ve volbách úspěšných subjektů, kteří společně deklarovali, že podání stížnosti by znamenalo pro město správní a ekonomický kolaps, jsou krokem Zdravé Krupky šokováni. „Kvůli nenaplněným ambicím několika málo jedinců budou tisíce obyvatel města čekat další měsíce na řádně fungující zastupitelstvo,“ povzdechl si dosavadní starosta města Milan Puchar (ODS).

Ještě ostřejší slova použil lídr opakovaného vítěze voleb sdružení ČSNS 2005 a Šance pro město Zdeněk Matouš. „Těmto lidem nejde vůbec o město a lidi, kteří v něm žijí, ale jen o pouze o moc,“ shrnul Matouš své pocity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám