Hlavní obsah

Kulhánek: Covid pasy zajistí volné cestování

– Praha
Právo, nek

Takzvané covid pasy jsou podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka jedinou možností, jak zajistit volné cestování do ciziny resp. ze zahraničí do Česka. Současně půjde o pojistku „předvídatelného cestování“, prohlásil ministr v diskusním pořadu Partie na CNN Prima News. Minstr věří, že EU spustí projekt unijní covid pas k 1. červenci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Přeji si, aby se to letošní léto podobalo létům před covidem,“ řekl Kulhánek. Současně nabádal k ostražitosti, protože koronavirus nezmizel.

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan řekl, že zatím neví, zda jeho strana podpoří projekt v parlamentu. Vláda podle něj předložila návrh, který s nikým nepředjednala.

Rakušan v této souvislosti upozornil na nutnost ochrany dat a informací, které se budou do systému covid pasu ukládat. Záležet bude podle něj také na tom, jakou možnost budou mít lidé, kteří z různých důvodů nebudou tento systém využívat, například kvůli slabší technické zdatnosti.

Kulhánek k tomu řekl, že projekt covid pasu je postaven na tom, že jej bude možné také vytisknout, ať už osobně nebo by tak mohl učinit praktický lékař pacienta.

V reakci na případ, kdy cizinecká policie si v sobotu večer na pražském letišti vyžádala opětovné testování na koronavirus u 140 českých turistů po návratu z Tuniska, ministr zahraničí ujistil, že případ nechá prověřit. „Pokud někdo pochybil, musí se vyvodit důsledky,“ řekl Kulhánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám