Hlavní obsah

Kudlíkovu výpověď ve prospěch Čunka Urbanová popřela

Právo, pem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Korunní svědkyně v nyní již ukončené korupční kauze šéfa lidovců Jiřího Čunka Marcela Urbanová ve středu u Okresního soudu (OS) v Olomouci popřela výpověď vsetínského místostarosty Jaromíra Kudlíka (SNK-ED). Ten čelí žalobě, že poskytl Čunkovi falešné alibi na dobu, kdy měl převzít půlmiliónový úplatek.

Článek

Kudlík uvedl, že inkriminovaný den - pondělí 11. února 2002 - byl s Čunkem na pracovní poradě, která se uskutečnila v kanceláři někdejšího vsetínského starosty v budově tamní radnice a poté odjel na konferenci do Havířova. Podle Urbanové se však ten den spolu nesešli. „Pravidelnou poradu Čunek přeložil na úterý. Ve své kanceláři byl sám. Kudlík tam s ním ten den rozhodně nebyl,“ vypověděla u OS Urbanová.

Popřela také tvrzení Kudlíka i Čunka, že dopoledne její někdejší šéf odjel na společné jednání vlády a krajských radních do Zlína. Tedy informaci, která by jednoznačně vyvrátila možnost, že mohl Čunek převzít půl miliónu korun. „Stalo se to v jedenáct dopoledne,“ konstatovala Urbanová s tím, že Čunkův program pak pokračoval, jak je uvedeno v diáři do 14 hodin. „Poté pan Čunek odjel do Zlína na jednání volebního štábu čtyřkoalice,“ vysvětlila Urbanová.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

„Na jednání vlády rozhodně nejel. Zdůvodnil to vulgárně. Jeho slova tady ale nebudu opakovat. Ve svém slovníku taková nemám. Řeknu to velmi kulantně. To jednání nepovažoval pro něj za důležité,“ řekla Urbanová.

Kudlíka pak před novináři označila za vizionáře, který svůj post na vsetínské radnici ustál a tomu byl Čunek podle ní nerad. „Mrzí mě, že je tady před soudem. Jeho svědectví mi navíc zkomplikovalo život, protože stojí proti mému,“ dodala Urbanová.

Další svědci Čunkovu přítomnost ve Zlíně potvrdili

Kudlík, ale také další svědci, Čunkovu účast ve Zlíně potvrdili. „Přesný čas nevím, ale dopoledne, okolo desáté, tam už byl. Pohyboval se v prostorách, kde jsem ho s ohledem na své povinnosti nemohla přehlédnout,“ tvrdila někdejší vedoucí odboru kanceláře zlínského hejtmana Marcela Honajzrová.

„Po šesti letech je těžké vybavit si podrobnosti. Čunka jsem ale na jednání vlády ve Zlíně určitě viděl, asi někdy po desáté hodině,“ tvrdil u soudu krajský radní a nyní náměstek hejtmana Vojtěch Jurčík (KDU-ČSL).

Kauza nyní pokračueje čtením listinných důkazů a poté ji odpoledne soudce Aleš Vaškůj odročí za účelem slyšení dalších svědků.

Reklama

Související články

Skrytá kamera ukázala ovlivňování Urbanové

Videoprojekcí záznamu pořízeného skrytou kamerou a výslechem dalších svědků pokračoval ve středu u přerovského soudu proces se zlínským podnikatelem Romanem...

Výběr článků

Načítám