Hlavní obsah

Kuchtová trvá na tom, že Temelín není bezpečný

Právo, Lenka Hloušková, Zdeněk Nevělík
PRAHA

Trvám na tom, že jaderná elektrárna Temelín (JETE) není zcela bezpečná, sdělila v úterý Právu místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová. Její uzavření ale nepožaduje. Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová zpochybňování bezpečnosti JETE rozhodně odmítla.

Článek

"Mám určitou zkušenost s Temelínem a domnívám se, že má stále nějaké technické problémy. Tento osobní názor neměním. Teď jsem ale členkou vládního týmu. V něm nereprezentuji jenom Stranu zelených, ale také koaliční program. Proto nemohu k Temelínu dávat vlastní stanoviska, jedině až po společné dohodě s ostatními členy kabinetu," uvedla Kuchtová, která byla v úterý jmenována ministryní školství. [celá zpráva]

Na dotaz Práva, zda se necítí poněkud tlačena do pozice kolaborantky s rakouskými zájmy, což umocnil i její kolega z vlády, ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) poznámkou, aby si uvědomila, že není předsedkyní Jihočeských matek, ale budoucí reprezentantkou Česka, reagovala: "V žádném případě se kolaborantkou necítím. Měli bychom se na Rakousko dívat jako na spojence. Co se týká pana ministra Římana, zřejmě mi to vzkázal s ohledem na můj pondělní rozhovor pro rakouský deník, který byl špatně interpretován." [celá zpráva]

Spor o odborníky z MAAE

Kuchtová ve zpochybňování bezpečnosti JETE vychází z více zdrojů. "Jihočeské matky, jimž jsem předsedala, měly kontakty na lidi pracující v jaderné elektrárně. Je tu i dohoda z Melku, která kromě jiného definuje některé technické a konstrukční problémy v Temelíně. Ty nebyly odstraněny. Otázky poruch a jejich nedostatečného řešení se objevily i ve zprávách SÚJB. Nikdo nemůže říct, že Temelín je bezproblémovou elektrárnou," uvedla.

Mezinárodní studie opakovaně schvalující JETE označila Kuchtová za ne úplně průkazné. "Zpravidla se jedná o mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), jejíž cílem není analyzovat, kontrolovat a případně udělit sankce, nýbrž pomáhat provozovatelům jaderných elektráren vytipovat problémy a způsoby odstranění," konstatovala.

Šéfka SÚJB s tím nesouhlasí. "Temelín samozřejmě z bezpečnostních hledisek vyhovuje, jinak by neměl patřičná povolení. Výhrady k MAAE jsou neopodstatněné. K posuzování podobných zařízení musíte být odborníkem na jadernou energii. Zvláště po Černobylu tato záležitost nezná hranic a žádný profesionál si špatným posudkem do obličeje nenaplive. Prostě bych MAAE nepodezřívala z toho, že by fandila nevěrohodnému projektu odporujícímu technickým a fyzikálním principům," uvedla Drábová.

JETE podle ní posuzovali a schválili také experti Evropské unie a Světové organizace provozovatelů jaderných elektráren. Odmítla rovněž, že by ČR neplnila dohody z Melku: "Vřele všem doporučuji, aby si je před jejich hodnocením přečetli."

Zelení: špatný překlad

Kuchtová trvá na tom, že mediální rozruch kvůli Temelínu způsobil špatný překlad rozhovoru z němčiny do češtiny. Podpořil ji i šéf zelených Martin Bursík. "K určitému nedorozumění došlo v ČTK," řekl Právu Bursík. Na otázku, zda on sám věří bezpečnosti JETE, odpověděl: "To je příliš subjektivní, to byste se musela ptát třeba, zda vidím rizika v možnosti selhání lidského faktoru atd. Můj postoj k jádru je ale obecně skeptický. V ČR nemáme třeba vyřešenou koncovku palivového cyklu. Nevíme, co s jaderným odpadem. Těch, co prosazují jadernou energetiku, je dostatek, mají dostatečnou sílu. Úloha zelených je odlišná."

Jak Kuchtová, tak Bursík se shodli, že SZ se bude v trojkoalici držet uzavřených dohod. "Jsme realisté a nebudeme otevírat téma vypnutí Temelína," shrnul Bursík.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám