Hlavní obsah

Kuberova nástupce zvolí v rouškách, sundávat se budou jen na pokyn člena komise

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří vyrazí v pátek a v sobotu hlasovat v doplňovacích senátních volbách v Teplicích, kde budou vybírat nástupce zesnulého Jaroslava Kubery, se musí připravit na různá omezení. Ministerstvo vnitra s ohledem na epidemii koronaviru dokonce vydalo směrnici s návodem, jak má hlasování probíhat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Voliči stejně jako členové volební komise budou muset být vybavení rouškou či jinou ochranou dýchacích cest. Výjimkou bude okamžik, kdy bude člen volební komise ověřovat totožnost voliče.

„Volič položí před člena okrskové volební komise doklad totožnosti a odstoupí (do vzdálenosti 1,5–2 metry, umožňují-li to podmínky). Na pokyn člena komise si odkryje obličej a po ztotožnění jej opět zakryje, poté si vezme zpět doklad totožnosti a převezme úřední obálku a hlasovací lístky,“ popisuje směrnice ideální průběh hlasování.

Ve volebních místnostech má být zajištěno větrání i opakovaná dezinfekce klik a prostoru zástěn. Členové volebních místností mají při manipulaci s doklady totožnosti voliče používat jednorázové rukavice.

Vláda neměla právo rozhodnout od odkladu senátních voleb, rozhodl soud

Koronavirus

Volby se v Teplicích původně měly uskutečnit na přelomu března a dubna. Kvůli epidemii koronaviru vláda rozhodla o jejich odložení, což bylo podle Nejvyššího správního soudu (NSS) mimo její kompetenci.

Kubera, který byl předsedou Senátu, zemřel náhle 20. ledna. Jeho nástupce se mandátu ujme po zbytek Kuberova volebního období, které skončí na podzim roku 2024.

Kuberova rodina už zná příčinu smrti šéfa Senátu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám