Hlavní obsah

Kubera mi řekl, že cestu na Tchaj-wan může přehodnotit, tvrdí čínský velvyslanec

Velvyslanec Čínské lidové republiky v ČR Čang Ťien-min tvrdí, že mu předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) krátce před svou smrtí v soukromém rozhovoru řekl, že by mohl přehodnotit svou zamýšlenou cestu na Tchaj-wan. Právě tlak ze strany Číny kvůli plánované návštěvě ostrova mohl podle některých spekulací přispět k fatálnímu zhoršení Kuberova zdravotního stavu.

Foto: Petr Horník, Právo

Velvyslanec Čínské lidové republiky Čang Ťien-min

Článek

„Možnost změny rozhodnutí navštívit Tchaj-wan je zde vždy a stále to zvažuji,“ citoval údajný Kuberův výrok velvyslanec Čang v rozhovoru, který v úterý zveřejnil server Parlamentní listy.

Čang se s Kuberou setkal 17. ledna v rámci oslav čínského nového roku. Podle diplomata se tak stalo v zasedací místnosti Kongresového centra v Praze, nikoliv na půdě čínské ambasády, jak se uvádělo. „Před zahájením oslav jsem pozval pana Kuberu, abychom si promluvili v soukromí v zasedací místnosti, o čemž jsme se předem domluvili. Náš rozhovor před představením se nesl ve velmi klidném duchu,“ řekl serveru velvyslanec.

Zemanův kancléř Mynář odmítá spekulace o podílu na úmrtí Kubery

Domácí

Kubera zemřel náhle o tři dny později 20. ledna ve věku 72 let. Podle pitevní zprávy byl příčinou smrti infarkt. Jeho manželka Věra dává úmrtí do souvislosti s cestou na Tchaj-wan, kterou plánoval a kvůli níž čelil značnému tlaku ze strany Pražského hradu i čínské ambasády.

Čang v této souvislosti podotknul, že se Kubera 18. ledna zúčastnil kongresu ODS. „Podle jeho vlastních slov čekal dlouho, než přišel na řadu se svým projevem, a také se tam mnoho nachodil. Ten den bylo velmi chladno,” poznamenal velvyslanec.

Výhrůžný dopis měl dostat na Hradě

Kromě Čanga se Kubera několik dní před smrtí setkal na Pražském hradě také s prezidentem Milošem Zemanem. Na novoročním obědě s hlavou státu měl dostat i výhrůžný dopis s razítkem čínské ambasády, který jej varoval před možnými důsledky cesty na Tchaj-wan.

Podle Deníku N si vypracování dopisu objednal u čínské ambasády kancléř prezidenta Vratislav Mynář. Ten to odmítl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám