Hlavní obsah

Kuba se chystá jednat s rebely

Právo, Jiří Ovčáček

První místopředseda ODS Martin Kuba v rozhovoru pro Právo řekl, že to bude zřejmě on, kdo bude po boku premiéra Petra nečase jednat s rebely v ODS. Je také připraven na roli "razicího štítu" ve straně.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda ODS Petr Nečas (vpravo) s 1. místopředsedou Martinem Kubou

Článek

Petr Nečas vyjádřil přání, aby se první místopředseda ODS stal „razicím štítem“ a byl schopen říkat nepopulární věci. Jste na tuto roli připraven?

I ve svém projevu jsem dával najevo, že jsem na tuto pozici připraven. Jsem přesvědčen, že první místopředseda musí být člověkem, který je schopen hájit politiku ODS nejen proti levici, ale i proti koaličním partnerům a uhájit ji vždy tak, aby vznikl takový kompromis, který bude srozumitelný pro naše voliče.

Budete kroky úzce koordinovat s předsedou Nečasem?

Jsem přesvědčen, že to má být princip grémia, že vždy musí být kroky koordinovány, že je nemůže dělat předseda sám nebo jakýkoliv z místopředsedů sám. Musí vznikat ve skupině, protože v diskusi dochází k obrušování a hledá se vždy ten správný kompromis. To považuji za přirozené.

Jak chcete vy osobně přispět k návratu přízně voličů? Co považujte za nejdůležitější?

V tuto chvíli považuji za nejdůležitější, abychom jasně dokázali najít kompromis, kterým dokážeme udržet tuto vládu. A abychom definovali jasné priority pro naše voliče a dokázali je zakomponovat do zbytku našeho koaličního vládnutí a dokázali sliby, které voličům dáváme, i reálně plnit.

Budete vyjednávat s rebelujícími poslanci?

Ve vyjednávací skupině byl šéf poslaneckého klubu, předseda Nečas a jeden z místopředsedů. Předpokládám, že někdo z nového grémia ho nahradí. Asi to budu já. Musíme se na tom s premiérem Nečasem domluvit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám