Hlavní obsah

KSČM posílá do boje o Senát bývalou radní, kterou vypudili demonstranti

– Strakonice
Právo, Vladimír Vácha

Na jihu Čech se ve strakonickém senátním obvodě schyluje v podzimních volbách k bitvě ostřílených politiků. Komunisté si vybrali Vítězslavu Baborovou, která byla ústřední postavou konfliktu mezi koalicí tvořenou ČSSD a KSČM a opoziční TOP 09, lidovci a Jihočechy po krajských volbách 2012.

Foto: David Veis, ČTK

Vítězslava Baborová (KSČM), bývalá členka rady Jihočeského kraje pro resort školství, která ze zdravotních důvodů rezignovala na svůj post, hovoří 7. března v Českých Budějovicích při zasedání krajského zastupitelstva.

Článek

Výhrady k této radní několikrát přivedly stovky demonstrantů na českobudějovické náměstí a Baborová nakonec tíhu útoků neustála a rezignovala.

Nečekaná je i nominace ČSSD, za níž bude o senátorské křeslo usilovat exposlanec Karel Kratochvíle. „Pro řadu našich členů je to určité překvapení. Hodně se hovořilo o krajském radním Václavu Valhodovi, starostovi Volyně, který měl zřejmě i podporu hejtmana Jiřího Zimoly. Nakonec ale dostal přednost Kratochvíle,“ řekl Právu člen krajského výboru ČSSD, který si nepřál být jmenován.

ODS nasadila nedávno odvolaného ředitele Národního parku Šumava Jiřího Mánka. Ten počítá především s hlasy voličů šumavských obcí, jejichž starostové se ve většině postavili proti jeho odvolání a považují jej za člověka, který podporoval úsilí o rozvoj regionu. [celá zpráva]

Překvapivé proto je, že Mánka za společného kandidáta nepřijala TOP 09 a postavila bývalého poslance, primáře strakonické nemocnice Martina Gregoru.

„Nešlo o žádné drama. Prostě jsme se na společném jménu neshodli. Stejně jako ve většině volebních obvodů. Pokud vím. Ke shodě došlo v deseti z dvaceti sedmi. Primář Gregora je silná osobnost a budeme při pojednávaní ve vedení strany na potvrzení jeho nominace trvat,“ řekl Právu zdroj blízký krajskému vedení T0P 09.

Reklama

Související témata:

Související články

Radní za KSČM Baborová rezignovala

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) ve středu potvrdil, že obdržel písemnou rezignaci Vítězslavy Baborové (KSČM) na post radní pro oblast školství...

Výběr článků

Načítám