Hlavní obsah

KSČM je zklamaná, nevylučuje personální změny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Volební výsledek, který nepřesahuje 13 procent, je pro komunistickou stranu stranu překvapení. Velmi nepříjmné. Strana doufala, že získá mnohem víc. Například v minulých volbách v roce 2002 měla 18,5 procenta. Předseda strany Vojtěch Filip nevyloučil, že strana projde personálními změnami. O jeho rezignaci je prý ale předčasné uvažovat.

Článek

Neuspěch svádí strana na to, že kampaň byla ve znamení boje mezi ODS a ČSSD a ostatní strany ustoupily do pozadí. Ztrátu 200 000 hlasů oproti minulým volbám přičítá předseda KSČM Vojtěch Filip také obavě jejích přiznivců z Modré šance ODS, a přiklonili se tudíž k sociální demokracii.

"Výsledek mě mrzí, určitě to nepovažuji za úspěch," řekl Filip. Soudí však, že KSČM potvrdila, že je třetí nejsilnější stranou v zemi, včetně toho, že má dvojnásobný výsledek než KDU-ČSL, která byla vládní stranou. Filipa těší i to, že komunisté dopadli lépe než Strana zelených, která podle jeho slov měla velkou mediální podporu.

Ransdorf: volby skončí patem

"Není třeba dělat paniku, všechno zastínil brutální, sprostý styl kampaně, kde převažovaly osobní útoky. Z těchto voleb nevzejde žádné stabilní uspořádání," míní.

"Jakákoliv prognóza, že to vydrží čtyři roky, je zpochybnitelná, a stejně tak je možná," myslí si Filip. Podle něj nikdo nedokáže odhadnout, jak se bude chovat Strana zelených.

Filip, který loni ve vedení KSČM vystřídal Miroslava Grebeníčka, si nemyslí, že by ho za letošní volební neúspěch mohl jeho předchůdce kritizovat, neboť nese za kampaň stejnou odpovědnost. "I on (Grebeníček) nepřivedl tolik poslanců do Sněmovny, jako v roce 2002," řekl Filip.

Reklama

Související články

ODS chce vládnout s lidovci

Pokud by se potvrdily předběžné výsledky voleb a ODS by ve volbách vyhrála, začala by podle svých představitelů jednat o vytvoření kolaice s KDU-ČSL. Řekl...

Soc. dem. vyčkává konečných výsledků

Spíše zklamáním jsou odhady výsledků pro sociální demokracii. Podle průběžných výsledků Českého statistického úřadu (ČSÚ) vede ODS s 35,3 procenta a ČSSD...

Výběr článků

Načítám