Hlavní obsah

KSČM blokuje dohodu o penzijní reformě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Parlamentní strany se ve středu pokusily dohodnout na podobě budoucí důchodové reformy. K dohodě už se jednu chvíli schylovalo, nakonec ale padla kvůli postoji KSČM. Ta se nehodlá smířit se zvyšováním hranice odchodu do důchodu, což je jedna z podmínek dohody.

Článek

KSČM se nelíbí, že by si penzisté měli počkat na odchod do důchodu až do 65 let. Podle ministra práce Zdeňka Škromacha (ČSSD), jenž se na přípravě reformy podílí, by měl hlavní odpovědnost za vyplácení důchodů i nadále nést stát. KSČM považuje reformu za celkově velmi tvrdou, u odchodu do penze nechce přistoupit na hranici vyšší než 63 let.

Předseda KSČM Vojtěch Filip označil nynější návrh za nepřijatelný. Dodal, že komunisté také nepovažují za potřebné, aby byl druhý pilíř reformy "spíše podporou bankovního sektoru než důchodového systému". Koaliční kabinet se podle Škromacha kloní spíše pro posunutí hranice do roku 2030.

ODS: je třeba razantnější reformy

Naopak spíše rozčarování z mírnosti připravovaných kroků dává najevo ODS, podle jejichž představitelů jsou změny kosmetickými úpravami, nikoli reformou.

Strany nemají zatím jasno ani v tom, jak vysoký by měl být v budoucnu důchod v poměru k hrubé mzdě. Dohoda toto ustanovení ale nebude obsahovat, upřesnil Škromach.

Dohodu připravila skupina zástupců pěti parlamentních stran včetně komunistů pod vedením ministra práce Zdeňka Škromacha (ČSSD), který se středečního jednání také zúčastnil. Státní pokladna by čerpala peníze nutné pro vyplácení důchodů ze sociálního pojištění, které do ní odvádí daňoví poplatníci i v současnosti.

Stát by měl podpořit i dobrovolné důchodové připojištění a životní pojištění. Kvůli nim se podle Škromacha vytvoří i lepší podmínky pro předčasný odchod do důchodu. Lidé by tak nemuseli brát nižší penzi, připojištění by jim ji dorovnalo.

Anketa

Jste pro posunutí hranice odchodu do důchodu na 65 let?
ano
24,6 %
ne
75,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 623 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám