Hlavní obsah

KSČM a ČSSD vytvořily novou vládu Karlovarského kraje

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary
Aktualizováno

Na ustavujícím jednání zastupitelstva Karlovarského kraje bylo v pátek dopoledne jmenováno nové vedení kraje na další čtyři roky ze zástupců v krajských volbách vítězných komunistů a druhých sociálních demokratů. Ještě před tím obě strany podepsaly koaliční smlouvu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Lídr ČSSD Josef Novotný (ČSSD) a lídr komunistů Jaroslav Borka podepisují koaliční smlouvu o vládě v Karlovarském kraji na další čtyři roky.

Článek

Hejtmanem kraje byl zvolen Josef Novotný (ČSSD), který tuto funkci zastával i v předcházejícím volebním období. Jeho zástupcem se stal lídr KSČM Jaroslav Borka, jenž bude mít na starosti finance.

Většina v krajské radě připadne podle koaliční smlouvy první dva roky KSČM, ale krajskou radní Bohuslavu Hajskou (KSČM) v polovině volebního období vymění někdo z ČSSD, která tak pak bude mít většinu ve vedení.

Náměstky hejtmana se stanou Martin Havel, který bude mít na starosti investice, informační technologie a legislativu, Miloslav Čermák, pod jehož gesci bude spadat resort zdravotnictví a sociálních věcí, a Petr Navrátil (všichni ČSSD), jež bude řídit oblast dopravy a regionální rozvoj. Za KSČM byl zvolen náměstkem Václav Sloup, který bude řídit školství.

Proti volbě Sloupa a Borky protestoval opoziční zastupitel Jiří Kotek (Alternativa), který varoval před návratem komunismu.

Voleni i zástupci v ROP

Krajskými radními byli zvoleni Václav Jakubík (životní prostředí), Oleg Kalaš (kultura) a zmiňovaná Hajská (všichni za KSČM). Uvolněným zastupitelem, který bude mít na starost lázeňství a cestovní ruchu, se stal Edmund Janisch (ČSSD).

Volby vedení kraje se nezúčastnili opoziční zastupitelé za ODS (5 mandátů), Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst (5) a TOP 09 a STAN (4). Společně s nimi v opozici zůstala Alternativa (4). KSČM a ČSSD mají dohromady 27 hlasů z celkových 45, takže drží pohodlnou většinu.

Krajské zastupitelstvo zvolilo rovněž své zástupce do vedení Regionálního operačního programu (ROP), jehož činnost Ministerstvo financí na podzim pozastavilo kvůli pochybení při rozdělování dotací. Většinu pěti z celkových osmi lidí ve vedení ROP budou mít KSČM a ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám