Hlavní obsah

Krnáčová měnila právníky, aby vyhovovali protistraně, e-mail o tom poslala omylem opozici

– Praha • Aktualizováno

Opoziční klub zastupitelů TOP 09 a nezávislých vyzval pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO), aby odstoupila z funkce. Hrubě podle nich porušila zákony i zájmy hlavního města tím, že vybírala právníky ve sporu o pronájem Škodova paláce na doporučení protistrany. Navíc jednala za zády rady. Krnáčová v tom žádný problém nevidí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Adriana Krnáčová (ANO)

Článek

Předseda klubu TOP 09 Václav Novotný v pondělí uvedl, že možná na Krnáčovou podají trestní oznámení. Primátorka na svém jednání nevidí nic protiprávního ani zvláštního.

„Primátorka Adriana Krnáčová pletichařila ve věci jednání o nájmu Škodova paláce s protistranou a na základě zákulisních dohod vybrala k zastoupení města právní kancelář, kterou jí doporučila a slíbila financovat protistrana tohoto závažného a dlouhotrvajícího soudního sporu," uvedl Novotný.

Kdyby se neuklikla, nepřišlo by se na to

Primátorka podle něj navíc jednala bez vědomí zastupitelstva i rady a její postup by zůstal utajen, kdyby e-mailovou korespondenci nerozeslala omylem i jiným adresátům, než chtěla.

Internetový deník Neovlivní.cz napsal, že Krnáčová tajně jednala se zástupkyní vlastníka paláce Abigail Schaeffer. Na schůzce i v e-mailech s ní podle serveru detailně řešila výměnu právníků a rovněž mechanismus, jak celá věc projde vedením města. Manažerka v korespondenci jasně říká, že Praha musí vyměnit právníky, jinak se novým vedením radnice preferovaný smír konat nebude.

Pražští radní pak 10. března schválili smlouvu s právní kanceláří Kocián Šolc Balaštík. Stejnou kancelář zařadila v e-mailu pro Krnáčovou mezi „vhodné právníky" i Schaeffer, tvrdí Neovlivni.cz.

Podle serveru chtěla Krnáčová zřejmě přeposlat korespondenci se Schaeffer svému poradci Petru Prchalovi, ale omylem ji odeslala jeho jmenovci, který je zastupitelem za TOP 09.

Vše bylo transparentní, tvrdí Krnáčová

Primátorka připustila, že vybranou kancelář jí doporučila protistrana, nicméně žádný problém v tom nevidí. „Vše bylo transparentní, pochopitelně... Já si myslím, že to nemá nic společného s tím, že bych něco ohýbala," řekla deníku. Nevidí nic zvláštního ani na tom, že o svém jednání s protistranou neinformovala své kolegy z rady.

Advokátní kancelář Kocián Šolc Balaštík se přihlásila do výběrového řízení, vyhlášeného hlavním městem Praha v podobě výzvy k podání cenové nabídky ze dne 19. února 2015. „Námi předložená nabídka ze dne 24. února 2015 byla vyhodnocena jako nejlepší a dne 13. března 2015 byla s naší kanceláří uzavřena smlouva o poskytování právních služeb,” uvedla advokátní kancelář v tiskovém prohlášení.

Petr Kasík, partner a jednatel advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, doplnil, že kancelář uzavřela s městem smlouvu, z níž jasně plyne, že náklady hradí hlavní město.

„O médii citované korespondenci vedené mezi městem a Copa Retail (pronajímatelem Škodova paláce) nám není nic známo, nevíme nic o tom, za jakých okolností či z jakých důvodů Copa Retail doporučovala městu konkrétní právní poradce a mezi nimi naši kancelář, ani zda a proč nabízela městu úhradu nákladů na právní zastoupení,” dodal Kasík.

Foto: archiv Pravo, Právo

Śkodův palác

Město se u soudu dožaduje snížení údajně předraženého nájemného za Škodův palác. Za budovu v centru města platí ročně 200 miliónů korun. Soud už dvakrát žalobu města zamítl.

V éře někdejšího primátora Pavla Béma (ODS) se do Škodova paláce sestěhovala většina úředníků magistrátu. Původně politici odhadovali, že sestěhováním a pronájmem uvolněných budov ročně ušetří desítky miliónů korun. Po uplynutí dlouhodobého pronájmu by ale celková částka vyplacená městem převýšila 4,4 miliardy. V minulosti přitom podle kritiků byla možnost koupit budovu za 1,5 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám