Hlavní obsah

Krkonoše hlásí třetí stupeň lavinového nebezpečí

Novinky, mif

Horská služba vyhlásila v sobotu v Krkonoších třetí stupeň lavinového nebezpečí z pěti možných. Na pozoru by se lidé měli mít především při túrách. Ty již vyžadují zkušené posouzení přesahující běžné zkušenosti, varovala služba na svých internetových stránkách.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Lavinový svah na úbočí Kotelních jam

Článek

„Na hřebenech Krkonoš je 50 - 80cm sněhu. Nový sníh padal za působení silného severozápadního větru. Na závětrných svazích je ho uloženo velké množství. Po oblevě se na povrchu sněhu vytvořila ledová krusta, na kterou napadl a nafoukal nový sníh,“ uvedl lavinový preventista Pavel Cingr.

Foto: hscr.cz

Schéma lavinového nebezpečí

Podle něj je tendence lavinového nebezpečí vzrůstající. „Při plánování túry se informujte na horské službě. Uvolnění samovolných lavin středních a výjimečně i velkých rozměrů je možné,“ varoval Cingr.

Jedna z největších lavin třetího tisíciletí spadla v Krkonoších 12. dubna roku 2002, kdy úbočím Studniční hory letělo 280 tisíc tun sněhu. Katastrofa však zdaleka nedosahovala rozměrů mamutích lavin, které 8. března 1956 totálně zdevastovaly část údolí Bílého Labe, Obřího a Labského dolu. Sníh pod hromadou na třísky rozlámaných stromů vydržel dva roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám