Hlavní obsah

Kritici důchodové reformy se neshodnou a nemají řešení, tvrdí Drábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kritici navrhované důchodové reformy podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) většinou neuvádějí, co konkrétně jim vadí a nenabízejí reálné řešení. "Odborníci tvrdí, že je málo razantní, odbory tvrdí opak," uvedl Drábek v nedělním diskusním pořadu České televize. VV však pod tlakem kritiky tvrdí, že pokud ODS nevysvětlí reformu veřejnosti, VV reformu nepodpoří.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach

Článek

Podle Zdeňka Škromacha (ČSSD) je však především nešťastné spojení reformy se zvýšením DPH. "Bez dalších zdrojů nebude možné důchodový systém dále rozvíjet," tvrdí Škromach, podle něhož by se měly zvyšovat spíše přímé daně a jejich progrese, a ne DPH.

Extrémní výroky z ČSSD na adresu důchodové reformy, které ji označují za zlodějnu, jdou podle Škromacha na vrub vnitrostranickému boji o post předsedy soc. dem.

Škromach láká "veverky" na výjimky

Drábek potvrdil, že bez zvýšení DPH by nebyla důchodová reforma proveditelná. Bez rychlé penzijní reformy by však podle něj nemuseli důchodci za dvacet, třicet let dostávat od státu důchod. Podle něj jsou nešťastné pouze dohodnuté výjimky z DPH, kvůli kterým se budou množit pokusy o daňové úniky.

"Všem bylo jasné, že každá penzijní reforma bude mít značné transformační náklady," uvedl bývalý ministr financí Eduard Janota s tím, že se vždycky počítalo s příjmy z privatizace, ale ty se utratily na jiné věci a vláda logicky hledala jiné zdroje. Janota vidí možnosti především na straně krácení výdajů státu, k tomu však podle něj chybí politická vůle a odvaha.

"Vláda zvolila jednodušší variantu a snaží se zvýšit daň z přidané hodnoty," komentoval koaliční kompromis Janota s tím, že v Česku je už nyní vysoké celkové zdanění práce, takže neexistuje prostor pro zvyšování přímých daní, tak jak ho prosazuje ČSSD a odbory. Pokud jde o výjimky DPH on sám by raději volil nižší jednotnou sazbu bez výjimek, které zkomplikují výběr daně.

Škromach však v této souvislosti uvedl, že pokud se nepodaří přijetí zákona zabránit, budou chtít alespoň rozšířit výjimky. Ve Sněmovně by to podle něj mohly podpořit "veverky", jak důvěrně označuje poslance Věcí veřejných.

VV varují, že reformu potopí

Věci veřejné podle poslance a rozpočtového experta Michala Babáka (VV) nepodpoří důchodovou reformu, jestliže koaliční partneři veřejnosti dostatečně nevysvětlí, proč je kvůli ní nutné zvyšovat DPH. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) na to reagoval slovy, že dokud se koaliční strany nedomluví jinak, tak pro něj dohoda platí.

Babák chce, aby ODS ústy premiéra vysvětlila, proč se snižuje cena práce na úkor důchodové reformy. "TOP 09 musí vysvětlit, proč dáváme komerční pilíř do důchodové reformy, a tím zvyšujeme DPH," dodal.

Změnu postoje Věcí veřejných, které už reformě kývly, Babák vysvětlil změnou okolností v posledních dnech. Expert Věcí veřejných souhlasí zejména s prezidentem Václavem Klausem, podle kterého penzijní reforma nebyla dostatečně diskutována a vysvětlena.

Zvýšení DPH má být sociálně kompenzováno

Také odborářský makroekonom Jaroslav Ungermann tvrdí, že vláda prosazuje reformu, pro kterou nemá širokou společenskou podporu. Současný přitom systém funguje a podle Ungermanna také zabraňuje tomu, aby větší počet lidí upadl do chudoby.

Vládní koalice se však shoduje na tom, že důchodový systém se dostává do stále hlubšího většího schodku, který se bude v dalších letech se stárnutím populace dále prohlubovat.

V říjnu by podle Drábka vedle převedení řady položek ze snížené desetiprocentní do základní dvacetiprocentní sazby DPH mělo vzrůst životní minimum, měly by se mimořádně valorizovat důchody a zvýšit daňové odpočty na děti. Současně by se rovněž měly snížit vedlejší náklady práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám