Hlavní obsah

Království železnic na Smíchově hrozí kvůli koronaviru zánik. Návštěvníky teď láká na virtuální realitu

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová, luh

Největšímu modelovému kolejišti ve střední Evropě, které nabízí reálný model českých železnic, model Prahy či dopravní simulátory, hrozí po 11 letech ukončení činnosti. Pražské Království železnic nyní láká návštěvníky jak na svou stálou expozici, tak i na několik novinek. Jednou z nich je virtuální realita.

Království Železnic hrozil kvůli koronaviru krach. Teď láká návštěvníky na virtuální realituVideo: Novinky

 
Článek

Království železnic, tak jako mnoho jiných atrakcí tohoto druhu, žije především z vybraného vstupného. Na přímou podporu ministerstva kultury nedosáhne paradoxně proto, že dříve o žádné dotace nikdy nežádalo. Nárok má momentálně pouze na příspěvek státního programu Antivirus, proto se nyní snaží vyjít návštěvníkům co nejvíce vstříc.

Od března přerušilo živnost více než 20 tisíc lidí

Ekonomika

„Kromě modelových kolejišť u nás návštěvníci mohou nalézt kokpity dopravních prostředků, nově upravený dětský koutek, výstavy hraček a igráčků, nově i virtuální realitu a o víkendech si mohou zajezdit s RC modely. Čeká tu zábava pro velké i malé, pro holčičky i kluky na celý den,“ řekl Novinkám Matěj Horn, ředitel Ústavu modelů ve vzdělávání a šéf Království železnic, kterého současná situace tíží. Skončit po tolika letech by prostě byla škoda.

Podle Horna se lidé zatím zřejmě obávají chodit do uzavřených prostor nebo musejí šetřit.

Foto: Novinky

Během karantény rozšiřovalo zábavní centrum své možnosti nejen pro nejmenší.

Strach ale podle ředitele mít nemusí, a to ani z nedostatečných hygienických opatření, ani z nedostatku prostoru. Na ploše tři a půl tisíce čtverečních metrů není problém dodržovat dvoumetrové rozestupy, dezinfekce je návštěvníkům k dispozici hned na několika místech expozice a prostory jsou navíc pravidelně dezinfikovány.

Stále nejsou ani na nule, zánik pořád hrozí

Přestože se situace pomalu zlepšuje, vyhráno ještě Království železnic podle Horna nemá. „Propad návštěvnosti byl v prvních týdnech obrovský. První týden to bylo minus devadesát procent. Teď se postupně dostáváme k lepším číslům, nicméně pořád ještě spíš vyrábíme menší a menší ztrátu, nikoliv že jsme se dostali na pomyslný bod nula,“ dodal s tím, že v rámci spolupráce s obchodními partnery mohou návštěvníci využít několika slev. Například snížené vstupné pro mimopražské ve spolupráci s hotely nebo další jednorázové slevy.

Nakažených v Česku přibylo nejvíce za dva měsíce. Ve kterých okresech?

Koronavirus

O existenci zábavního prostoru rozhodne léto. Pokud se situace nezlepší, hrozí Království železnic zánik. Horn tak prosí návštěvníky, aby se nebáli a začali opět chodit, bavit se a hrát si.

Reklama

Výběr článků

Načítám