Hlavní obsah

Královéhradecký kraj se dohodl, stávková pohotovost zdravotníků končí

Právo, Jiří Bednář
Hradec Králové

Královéhradecký kraj se v úterý domluvil s odbory na ukončení stávkové pohotovosti zdravotníků. Obě strany podepsaly dohodu, podle které dojde k navýšení mezd zdravotníků v tomto roce a o způsobu jejich navyšování do roku 2012.

Článek

Zástupci zdravotníků by se také měli stát součástí týmu, který bude vytvářet koncepci krajského zdravotnictví. „Dohodu s odbory vítám a těší mě, že se kraj se zástupci zdravotníků nakonec mohl domluvit na rozumném kompromisu, který je pro obě strany přijatelný,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc (ČSSD).

Dohoda mezi krajem a odbory by měla nastartovat postupné snižování rozdílu mezd mezi zaměstnanci krajského zdravotnického holdingu a celorepublikovým průměrem mezd v příspěvkových zařízeních. „Problém je v celém systému financování zdravotnictví v České republice. Velký díl odpovědnosti na této situaci má přístup zdravotních pojišťoven k malým a středním nemocnicím. S pojišťovnami je proto třeba jednat o napravení tohoto stavu na celorepublikové úrovni,“ konstatovala radní Královéhradeckého kraje pro oblast zdravotnictví Jana Třešňáková (ČSSD).

Mzdy v královéhradeckém zdravotnickém holdingu se podle ní propadly právě kvůli zřízení akciových společností v roce 2004, za kterým stojí bývalé vedení kraje a krajského zdravotnictví.

Odbory jsou spokojeny

„Vítáme vstřícnost kraje, který napravuje chyby bývalého vedení holdingu. Nyní je nejvyšší čas problémy v rozdílech mezd zdravotníků řešit, aby nedošlo k ohrožení kvality péče o pacienty,“ poznamenala místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Ivana Břeňková.

Podle zmíněné dohody se má na konci roku 2010 o čtvrtinu snížit rozdíl mezi platy zdravotníků holdingu a mzdami v příspěvkových organizacích. K definitivnímu vyrovnání mzdových úrovní by mělo dojít koncem roku 2012.

Reklama

Výběr článků

Načítám