Hlavní obsah

Koudelka tvrdí, že amnestii nepsal, hájí jej ministr Blažek

Aktualizováno

Státní zástupce Zdeněk Koudelka podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka není autorem dílčí amnestie, kterou počátkem roku vyhlásil prezident Václav Klaus.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Článek

"Mě ujistil, že tento text amnestie nepsal," uvedl Blažek v Otázkách Václava Moravce v České televizi. Zda text amnestie Hrad s Koudelkou konzultoval, Blažek neví, neboť se jej na to nedotazoval.

O tom, že Koudelka je jedním z autorů amnestie, informovaly v sobotu s odkazem na interní dokumenty Lidové noviny. Blažek dodal, že za ministerstvo nikoho ke konzultacím o amnestii nezmocnil.

Vedle Koudelky zmínil list ještě tajemníka prezidenta Ladislava Jakla, který má na starosti agendu milostí a právníka ve sboru interních poradců prezidenta Pavla Hasenkopfa. [celá zpráva]

Koudelka připravoval text amnestie již v minulosti

Koudelka byl podle Blažka jako státní zástupce uvolněn pro práci na ministerstvu spravedlnosti. Je prý podřízen prvnímu náměstkovi Danielu Volákovi, který má na starosti vězeňství.

Koudelka podle Blažka v minulosti dostal na nejvyšším státním zastupitelství za úkol připravit text amnestie, není mu ale známo, co se s tím návrhem stalo. Neví ani, zda se tehdy text na Hrad dostal.

Koudelka měl figurovat v kauze Union banky

Koudelka měl v minulosti coby náměstek nejvyšší státní zástupkyně podíl na tom, že došlo k zastavení části vyšetřování krachu Union banky. Podle informací OVM to může být jeden z důvodů, proč amnestie obsahuje i sporný druhý článek o zastavení stíhání vlekoucích se kauz. Konkurz Union banky vede navíc omilostněný soudce Jiří Berka.

Blažek tuto věc nekomentoval, neboť k ní podle svých slov nemá dostatek informací.

Blažek se na téma amnestie střetl s místopředsedou ČSSD Jiřím Dienstbierem. Ten považuje za skandální, že doposud není jasné, kdo je autorem amnestie. Podle Dienstbiera nemůže být takováto podoba amnestie náhodná.

Vrchní státní zastupitelství by měla skončit

Blažek v pořadu rovněž potvrdil, že vládě navrhne zrušení vrchních státních zastupitelství v Praze a Olomouci. Nejvyššího státního zástupce by pak měl jmenovat prezident.

Návrh očekávaného zákona o státním zastupitelství Blažek hodlá kabinetu předložit v březnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám