Hlavní obsah

Kott spal s pistolí, v trezoru měl i samopal

Aktualizováno

Výslechy svědků pokračovalo ve středu hlavní líčení v kauze bývalého poslance a hejtmana Davida Ratha a dalších deseti lidí, kteří jsou obžalováni z korupce. V závěru se předčítaly záznamy z domovní prohlídky u Petra Kotta a Kateřiny Pancové. V domě policisté nalezli i několik zbraní včetně samopalu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Exposlanec Petr Kott míří do jednací síně soudu.

Článek

On-line přenos skončil, děkujeme za pozornost.

12:40 - Soudce Pacovský přerušil hlavní líčení do čtvrtka od 8.45.

12:33 - „V trezoru byl nalezen samopal, dva zásobníky, kolt Amadeo Rossi, náboje, balíčky bankovek a eurobankovek,“ pokračuje ve výčtu přísedící.

12:25 - V ložnici v prvním patře byla nalezena pistole a zásobník se sedmi kusy nábojů.

12:17 - Protokol z domovní prohlídky patrového domu s půdou a sklepem čte dále přísedící.

V prvním patře se nacházejí tři místnosti, jednou z nich je pracovna Petra Kotta. „Nalezeny byly hodinky s koženým páskem, účtenka na ruční zhotovení zlatého prstenu s briliantem, účtenky z klenotnictví na náhrdelník, náušnice, prsten s briliantem, videokamera v šuplíku pracovního stolu,“ čte jednotlivé položky z dlouhého seznamu.

12:03 - Pacovský dále stručně přibližuje obsah protokolu o provedení domovní prohlídky v domě Kateřiny Pancové v Rudné, který užíval i Petr Kott. Nikdo z přítomných nepožaduje, aby byl protokol čten podrobně.

„Kateřina Pancová ani Petr Kott dobrovolně nevydali žádné z uvedených věcí,“ čte soudce.

11:55 - Kancelář Kateřiny Pancové se nachází v prvním patře budovy, čte Pacovský. Do místnosti se vstupuje přes kancelář asistentky. Po chvíli předává spis přísedící, aby ho ve čtení vystřídala.

„Mezi zabavené věci patří kalendář, CD-ROM nemocnice Kladno, DVD, znalecké posudky k dostavbě a modernizaci Oblastní nemocnice Příbram, .... ,“ vyjmenovává seznam přísedící. Doplňuje, že při prohlídce byl využit policejní pes.

11:33 - Detaily soudce Pacovský musí číst na základě žádosti jednoho z obhájců, kterého posléze napomíná.

„Mohl byste alespoň líčení sledovat, když jste chtěl, abych to celé četl. Věnujte tomu pozornost,” vyzval advokáta.

Obhájce se totiž věnoval spíše svému notebooku.

11:31 - Soudce Pacovský podrobně a velmi rychle pročítá důvody příkazu k prohlídce. V něm je uvedeno, že ceny veřejných zakázek měly být účelně navýšeny.

Týká se to rekonstrukce zámku Buštěhrad, rekonstrukce gymnázia Hostivice, modernizace křídla D3 monobloku v Oblastní nemocnici Příbram, veřejné zakázky kladenské nemocnice na stomatologického robota a vybavení domova důchodců, dodávky zdravotnické technologie pro nemocnici v Kolíně, Kutné Hoře a Mladé Boleslavi.

11:12 - Soudce Pacovský nyní předčítá listiny z prohlídky kancelářských prostor Kateřiny Pancové v Oblastní nemocnici Kladno.

11:11- Obhájce Lucie Novanské požádal soudce o konání hlavního líčení v nepřítomnosti své klientky. Pacovský žádosti vyhověl.

Po poradě obhájců s klienty soudce nastínil další program dne. Pokračovat bude dokazováním listinami. Přehráno bude také video jedné z domovních prohlídek domu Kateřiny Pancové a Petra Kotta.

10:21 - Soudce Pacovský vyhlásil krátkou pauzu do 10.45.

10:20 - Soudce dočetl výpověď. Podle svědka Mocka odpovídá skutečnosti, nic by na ní neměnil ani nedoplňoval. K výpovědi se vyjadřuje spolupracující obviněná Ivana Salačová. „Jsem přesvědčena o tom, že losování nebylo.“ Nikdo další připomínky nemá.

10:15 - Svědek ve výpovědi z přípravného řízení detailně popsal průběhy losování. „Losovalo se na Středočeském kraji z dřevěné neprůhledné bedny, kde byly přehnuté papírky se jmény. Občas proběhlo zkušební losování. Zcela standardně probíhalo také losování v případě buštěhradské zakázky. Kolik bylo uchazečů a jací byli vylosováni, si už nepamatuji.“

10:11 - Odpoledne měl být u soudu vyslechnut i projektant Petr Novotný z ateliéru Real Garant, který kraj angažoval pro zpracování projektu včetně ceníku.

Svědek se však ráno omluvil a k výslechu se dnes nedostaví. Soudce proto avizoval náhradní program hlavního líčení, kterému dnes přišlo přihlížet asi dvacet lidí.

9:57 - Ratha zajímá, jak probíhalo losování. Jako laik si to nedovede představit a popisuje, jak by to podle něho mohlo fungovat.

Zasahuje státní zástupce Petr Jirát. Upozorňuje, že obžalovaný neklade jasné dotazy, ale rozvádí své domněnky. „Nebudu tedy navádět svědka,“ usmívá se Rath a pokračuje v otázkách. Mocek však na většinu již odpověděl.

Soudce Pacovský předčítá detailní výpověď svědka z přípravného řízení.

9:50 - Prostor k otázkám dostávají obžalovaní.

Vedle řečnického pultíku se staví David Rath a začíná s klasickými otázkami. „Jaké je vaše vzdělání?“ ptá se Mocka.

9:46 - Svědka se nyní ptají advokáti obžalovaných. Slova se ujímá obhájce Lucie Novanské. „Jakým způsobem fungovala kontrola zadávací dokumentace ze strany ROP (Regionálního operačního programu)? „To nemohu popsat, protože jsem v tomto směru s ROP nespolupracoval,“ odpovídá svědek.

„Získal jste někdy nějaké výsledky těchto kontrol?“ zajímá advokáta. „Ano, pokud tam byly nedostatky. Nejsem si vědom, jestli byly výhrady ze strany ROP i na buštěhradskou zakázku,“ konstatuje Mocek.

9:38 - Mocek pracoval společně s obžalovanou Lucií Novanskou ve firmě Erinyes, která pro kraj buštěhradskou zakázku administrovala. Novanská byla manažerkou firmy a nadřízenou svědka.

„Vzpomenete si, jestli vám Lucia Novanská udílela nějaké pokyny v rámci buštěhradské zakázky?“ táže se soudce. „Nic, co by vybočovalo z běžného rámce.“ „Došlo k nějaké změně ceny, za kterou se měla zakázka realizovat?“ „Netuším,“  odpovídá Mocek.

9:31 - V porovnání s jinými veřejnými zakázkami svědek Mocek nezaznamenal na té buštěhradské nic nestandardního.

9:21 - Soudce se ptá na zakázku buštěhradského zámku. „Jak jste se k zakázce dostal?“ „Přišel jsem s ní do styku, protože jsem ji administroval. Následně jsem připravoval kvalifikační dokumentaci,“ tvrdí svědek.

„Kolik uchazečů si dokumentaci vyzvedlo?“ „Určitě to bylo dvojciferné číslo.“ „Kolik subjektů se do výběrových řízení následně přihlásilo?“ pokračuje soudce. „Bylo jich více jak pět, méně jak deset,“ uvedl Mocek.

„Jste přesvědčen, že se konalo losování?“ „Ano, ale na konkrétní si nepamatuji.“

9:10 - Soudce předvolává do soudní síně dalšího svědka Lukáše Mocka, který se podílel na administrování opravy zámku v Buštěhradu. S výpovědí souhlasí.

„Pracovně znám pouze paní Lucii Novanskou, s Davidem Rathem jsem se potkal pouze jednou v rámci práce. Ostatní obžalované neznám vůbec nebo z médií,“ odpovídá na otázky soudce Pacovského.

9:02 - Osmnáctým dnem pokračuje u Krajského soudu v Praze hlavní líčení v případu Davida Ratha a další desítky obžalovaných. I dnešní líčení by mělo být v duchu výslechu svědků.

Veřejnost byla vpuštěna do jednací síně. Čeká se na příchod eskorty s vazebně stíhanými.

Úterní jednání skončilo poměrně nečekaně, neboť Věra Bohuslavová, která pracovala ve firmě organizující veřejné zakázky, odmítla vypovídat s odůvodněním, že by si výpovědí mohla způsobit trestní stíhání.

Soudce rovněž oznámil, že hlavní líčení bude příští týden přerušeno kvůli tomu, že vrchní soud bude posuzovat, zda může být z vazby propuštěna  jedna z obžalovaných, Kateřina Pancová.

O jejím propuštění rozhodl právě krajský soud. Ten bude muset poskytnout kompletní spis, bez kterého nemůže pokračovat v hlavním líčení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám