Hlavní obsah

Kostel na Sokolovsku dostane dotace jako stará fabrika

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horní Slavkov

Nevšední kousek se podařil Hornímu Slavkovu na Sokolovsku. Radnice označila místní původně pozdně gotický a později barokně upravovaný kostel sv. Jiří za brownfield. Díky tomu má město příslib dotačních peněz z ministerstva pro místní rozvoj, které jsou určené na regeneraci právě brownfieldů.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Kostel sv. Jiří a někdejší fara v Horním Slavkově se dočkají obnovy

Článek

Za brownfieldy jsou v naprosté většině označovány pozemky nebo objekty například někdejších průmyslových areálů, opuštěných vojenských kasáren nebo zemědělských statků.

„Pro nás je kostel nejzásadnější investicí. Podařilo se mi z kostela udělat brownfield, tedy zařadit jej na seznam brownfieldů, a uspěli jsme s žádostí u ministerstva pro místní rozvoj pro nepodnikatelské využití brownfieldů s dotací zhruba jedenáct milionů korun,“ uvedl na dotaz Práva starosta Horního Slavkova Alexandr Terek (Místní).

Dodal, že město se chystá nad to do záchrany kostela vložit dalších 12 milionů korun, které chce získat z úvěru.

Nymburský kostel hledá dárce. Láká na adopci schodů

Cestování

„Celkem se tedy bude jednat o investici za 23 milionů korun do kostela, což je historická investice, která se již nikdy v budoucnu v Horním Slavkově nezopakuje, protože na památky prostě peníze nejsou,“ pokračoval starosta.

Peníze z dotací a úvěru přispějí podle Tereka k tomu, že bude možné kostel zkolaudovat. To ale neznamená, že bude zrekonstruován kompletně. Střecha kostela byla zrekonstruována v předstihu. Nyní se chystají stavební úpravy uvnitř této památkově chráněné stavby.

„Bude se tam dělat podlaha a také se musí vybudovat malý přístavek, který bude sloužit jako sociální zázemí, protože jinak bychom nesplnili podmínky hygieny,“ popsal starosta.

Podle něj se úpravy dočkají i stropy, které jsou nyní pouze podbity dřevem, aby se mohly nakonec vrátit do kostela sejmuté a uschované původní štuky. „Restaurátorské práce se ale budou provádět až v dalších etapách,“ dodal.

Prohlédněte si jeden z nejmodernějších kostelů v Česku. Stál přes 150 milionů

Bydlení

Práce jsou nyní naplánovány na dobu dvou let, takže na jaře práce zahájí a hotovo má být na podzim příštího roku. „Je naplánováno, že se bude kostel poté využívat společensko-kulturní sál, tedy jako prostory, kde budou různé výstavy a koncerty,“ doplnil Terek.

Součástí projektu je rovněž obnova žulové dlažby ve Hřbitovní ulici. Vzniknout by mělo i parkoviště a také dosud neexistující cesta na hřbitově samotném, který má být nadto osvětlen.

Horní Slavkov před časem od Karlovarského kraje převzal do svého vlastnictví sousední budovu někdejší fary. „Dostali jsme 800 tisíc korun od ministerstva kultury z programu na obnovu místní památkové zóny. My do toho dáváme dalších tři a půl milionu korun. Tohle vše spolkne jenom kompletní rekonstrukce střechy, přičemž tam přijdou nové krovy a střešní krytina,“ uzavřel Terek s tím, že objekt fary je v současné době v havarijním stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám