Hlavní obsah

Košetice na Pelhřimovsku budou mít jednu z nejvyšších staveb v ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Košetice (Pelhřimovsko)

V těsném sousedství meteorologické observatoře v Košeticích na Pelhřimovsku vyrůstá vysoký ocelový stožár. Už měří 160 metrů, po dokončení bude vysoký 250 metrů. Po osazení přístroji bude atmosférická stanice sloužit k dlouhodobému měření obsahu skleníkových plynů v ovzduší, řekl v pátek vědecký pracovník Centra pro výzkum globální změny a vedoucí observatoře Milan Váňa.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Stožár v Košeticích

Článek

Stavba stožáru začala v polovině srpna, měla by být dokončena do konce roku. Náklady 45 miliónů korun hradí Evropská unie. Začátkem roku 2013 by měla stanice zahájit činnost. Podle Váni to bude nejvyšší stavba postavená v Česku po roce 1989, která se zařadí mezi 15 nejvyšších staveb v zemi.

"Musí být tak vysoká proto, aby naměřené koncentrace nebyly nijak ovlivněny činností na zemském povrchu," uvedl Váňa. Měření bude sloužit také pro sledování dálkového přenosu škodlivin přes hranice státu.

Unikátní měřící stanice

Atmosférická stanice je součástí projektu Czech Globe, který se zabývá změnou klimatu a jejími dopady do nejrůznějších činností. K výběru Košetic podle Váni přispělo umístění observatoře v relativně čistém prostředí, dlouhodobě prováděná měření a dobré odborné zázemí.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Stožár v Košeticích

Observatoř Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) existuje v Košeticích 25 let. Provádí dlouhodobé sledování kvality ovzduší. Rozsahem prováděných měření je podle Váni nejvýznamnější stanicí nejen na Vysočině, ale i v Česku. "Některá speciální měření požadovaná mezinárodními programy jsou v Česku unikátní, jinde se neprovádějí," řekl Váňa.

Komplex propojených stanic ČHMÚ a Centra výzkumu globální změny je podle Váni ojedinělý i ve střední Evropě. "Díky měření se výrazně zlepší naše znalosti o chování atmosféry, umožní lepší prognózy kvality ovzduší," dodal Váňa.

Reklama

Výběr článků

Načítám