Hlavní obsah

Korunovační klenoty po pěti letech opustily svůj úkryt

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, znk

Sedm držitelů klíčů od Korunní komory v Katedrále sv. Víta odemklo ve čtvrtek odpoledne místnost, kde jsou umístěny české korunovační klenoty. Svatováclavská koruna, korunovační žezlo, jablko, kříž, meč a roucho budou od soboty na 11 dní vystaveny ve Vladislavském sále.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Pražský primátor Pavel Bém si prohlíží Svatováclavskou korunu

Článek

Klíče, které otevírají bránu k nejstřeženější komnatě na Hradě, má sedm představitelů státu a církve. Jeden klíč je u prezidenta Václava Klause, další má premiér Mirek Topolánek a třetí střeží pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk.

Další dva mají v úschově předsedové Senátu a Sněmovny Přemysl Sobotka a Miloslav Vlček. Klíč k šestému zámku drží probošt Metropolitní kapituly u svatého Víta biskup Václav Malý a k poslednímu pražský primátor Pavel Bém.

Pražský primátor Pavel Bém si prohlížejí Svatováclavskou korunufoto: Právo/Michaela Říhová

Místnost odemykali postupně, Klaus odemkl nejvýše umístěný zámek, ostatní postupovali níž, až primátor Bém se musel sehnout k tomu nejspodnějšímu.

:. Politici si prohlížejí korunovační klenoty.foto: Právo/Michaela Říhová

Za doprovodu Hradní policie a Hradní stráže a ve speciálních schránkách pak byly klenoty přeneseny nejkratší cestou přes nádvoří Pražského hradu do Vladislavského sálu. Tam si je budou moci lidé od soboty přicházet prohlédnout.

Korunovační klenoty jsou podle přání Karla IV. vystavovány jen při zvláštních příležitostech. Letos je takovou příležitostí 90. výročí vzniku samostatné republiky a znovuzvolení Václava Klause českým prezidentem. Klenoty vystaví Pražský hrad po pěti letech, v celém 20. století je lidé mohli vidět jen devětkrát.

:. Cesta ke korunovačním klenotům na Hrad.foto: Právo

Ve Vladislavském sále budou královská koruna, žezlo, jablko, kříž a další insignie vystaveny od 19. do 29. dubna. Aby se klenoty do Korunní komory, kde jsou od roku 1791 uschovány, mohly opět vrátit, musí se 29. dubna, hned po skončení výstavy, opět sejít všech sedm držitelů klíčů.

:. Grafický profil českých korunovačních klenotůfoto: ČTK

Exponáty z historie korunovací

Výstava navíc návštěvníkům podle pražského magistrátu představí čtyři desítky dalších exponátů z historie korunovací českých panovníků, které běžně vystavovány nebývají.

"Tyto předměty patřily k nejvýznamnějším a nejuctívanějším v českém království,“ uvedla autorka výstavy Ivana Kyzourová.

Dalšími exponáty budou například relikviáře a deskové malby, pamětní mince, grafiky zachycující atmosféru korunovací, starý tisk popisující protokol předepsaný pro korunovaci, truhly a skříňky pro transport a uložení klenotů a obrazová dokumentace interiéru Korunní komory. Právě v této místnosti v pražské katedrále svatého Víta jsou korunovační klenoty uloženy.

:. Korunovační klenoty po vyjmutí z Korunní komory

Reklama

Výběr článků

Načítám