Hlavní obsah

Koronavirus vyhnal tisíce lidí na střechu Čech

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněžka nikdy v minulosti nebyla cílem takového množství výletníků jako nyní, v době nouzového stavu. Lidé se rozhodli utéct před covidem, zavřenými obchody i restauracemi na „střechu Čech”. Nejvyšší hora ČR ovšem pod náporem výletníků a jejich psů trpí.

Turisté zcela bez ostychu pronikají do zakázaných vrcholových lokalit.Video: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Řada turistů, jichž bylo v sobotu na vrcholu možná tolik jako při nejmasovější česko-polské akce Svatovavřinecké pouti, bez ostychu devastuje přírodu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Řada turistů se přišla na vrchol hlavně zviditelnit, jako skupina otužilců z polského Opole.

„Návštěvnost je vyšší než v létě. S počtem návštěvníků ale roste množství přestupků,“ potvrzuje Václav Jansa, vedoucí odboru péče o národní park Správy Krkonošského národního parku (KRNAP).

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Možná polovinu výletníků doprovázejí psi. Od čivav po mohutné dogy.

Výletníci na útěku před covidem se spíše ženou nákaze do náruče. Rouška chrání na přelidněném vrcholu 1603 metry vysoké hory tak čtyři ze sta. „Nevím, jaká mají nařízená bezpečnostní pravidla smysl, když je tady skoro nikdo nedodržuje,“ suše konstatoval mladý pár ve frontě na párky v rohlíku u nejvýše položeného výdejního okénka v Česku na vrcholové České poštovně.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Tlačenice před výdejových okénkem na České poštovně

Snahu zvýšit imunitu podpořila inverze. Turisté se derou nahoru po všech přístupových cestách přehuštěných víc než v čase vrcholné letní sezony. Špalíry slábnou teprve pár hodin před soumrakem a nepolevily ani v sobotu, kdy, jak říkají horalé, hustou deku nad horami, chvilkami prořízlo ostří slunečních paprsků. Neděle od rána slibovala více slunce.

Podzimní návštěvnost Sněžky krkonošské ochranáře zaskočila, ne-li přímo vyděsila. Strážci přírody mají oprávněné obavy o osud nejcennějšího biotopu Krkonoš světově ojedinělé arkto-alpínské tundry s přísně chráněnými rostlinami a živočichy.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Turista v zakázaných zónách vrcholu

Turisté, zvlášť z Polska, pronikají do zakázaných míst ohraničených řetězy posílenými během léta oplůtky pro dobytek. Zábrany leckde vzaly za své. Výletníci je jednoduše strhli a otevřeli stavidla promenádě.

Množství přestupků považuje ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch za alarmující. Strážce přírody lze přesto na vrcholu Sněžky spatřit sporadicky. Jinak by jim těžko unikly početné skupiny pobíhající za zábranami jako utržené z řetězu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Turisté v zakázaných zónách vrcholu

„Jenom kolem Sněžky v sobotu sloužili dva strážci a řada dalších v jiných částech hor,“ odtajňoval utajený sbor v nepřehlédnutelných uniformách mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. „Jeden profesionální strážce se stará o tři a půl tisíce hektarů národního parku. Nemohou být všude, zejména na Sněžce,“ doplnil Böhnisch.

Ochranáři, hlavně polští, připravují od příštího roku regulaci návštěvníků Sněžky. Vrchol unese odhadem okolo dvou tisíc lidí denně. Běžně se jich na Sněžce otočí minimálně jednou tolik. Výjimkou není desetitisícová denní zátěž. Regulovat množství lidí na výstupových stezkách by měli strážci, kteří pustí nahoru jenom tolik lidí, kolik vrchol unese.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Řada turistů se přišla na vrchol hlavně zviditelnit, například partička českých recesistů.

„Chceme metodou semaforu zajistit, aby Sněžku denně navštívily maximálně tři tisíce lidí,“ přiblížil ředitel polské Správy KRNAP Andrzej Raj. Regulace se neobejde bez spolupráce obou správ národního parku.

Reklama

Výběr článků

Načítám