Hlavní obsah

Koronavirová mapa: Česku to tentokrát kazí Opava

Novinky, Vojtech Kouřimský

Nejhorší epidemická situace je v Česku v současnosti v Praze a v Moravskoslezském kraji, přičemž vůbec nejhorším okresem je Opava. Naopak nejlépe je na tom nyní Královéhradecký kraj.

Článek

Takzvané incidenční číslo, tedy počet nově potvrzených případů covidu za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, je v Praze na hodnotě 48,4, v Moravskoslezském kraji je to 46,8. Nejlepšími kraji jsou Královéhradecký (10,9) a Liberecký (11,1).

Z hlediska okresů je na tom aktuálně nejhůř Opava s 87 případy na 100 tisíc obyvatel za týden. Poměrně vysoká čísla hlásí v regionu také okresy Frýdek-Místek (54 případů) a Ostrava-město (45).

V okolí Prahy je nejhorší vývoj na Berounsku (63 případů), Praze-západ (49) a na Mělnicku (45).

Nejlepší vývoj je celorepublikově v okresech Tachov (1,84), Trutnov (4,26), Pelhřimov (5,53) a Svitavy (5,77).

Epidemie od začátku září zesílila – na začátku září mělo incidenční číslo pro celou republiku hodnotu 13, nyní je to 28 –, čísla však nerostou nijak dramaticky.

Reprodukční číslo, které odráží, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden infikovaný, je aktuálně na hodnotě 1,009, což naznačuje stagnaci epidemie. V první polovině září bylo až na hodnotě 1,75.

Nijak výrazně nepřibývá ani hospitalizovaných, což je jeden z hlavních ukazatelů, které sleduje ministerstvo zdravotnictví vzhledem k možnému zpřísňování opatření. V nemocnicích bylo ve čtvrtek s covidem 164 pacientů, z toho 27 ve vážném stavu. Údaje se výrazněji nemění od poloviny září.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dříve jako hranici, odkdy by mohlo dojít ke zpřísňování opatření, označil 50 nově hospitalizovaných denně.

Úmrtí nakažených sice v poslední době mírně přibylo, stále jde však nejvýš o nízké jednotky případů za den.

Reklama

Výběr článků

Načítám