Hlavní obsah

Konvoj americké armády bude Českem projíždět od neděle do čtvrtka

V neděli večer dorazí na břeclavský hraniční přechod konvoj americké armády, který bude přes Česko přejíždět z aliančního cvičení v Maďarsku na svou základnu v Německu. Oproti původnímu plánu dorazí o den později. Důvodem je změna plánů americké armády, která si na Slovensku doplnila jednu technickou pauzu.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Američané přespí zde ve stanovém táboře, který pro ně postavili čeští vojáci.

Článek

Z Česka poslední vojáci odjedou ve čtvrtek, sdělila mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Američtí vojáci přes české území přejížděli v opačném směru na konci května. Ve třech konvojích rozdělených kvůli plynulosti dopravy na dálnicích do menších skupin se jich Českou republikou přesunulo asi 700 s přibližně 150 kusy techniky.

Podobný počet vojáků bude i v nadcházejícím konvoji, podle Dvořákové by mělo přijet asi 600 vojáků s více než 200 vojenskými vozidly. Část amerických vojáků se podle ní přesouvá ze cvičení po silnici, další využívají železniční i námořní přepravu.

Průjezd konvoje americké armády

Domácí

Konvoj bude opět rozdělen do tří hlavních částí a následně i do menších skupin, které po českých dálnicích pojedou s asi hodinovým rozestupem. Přesuny jsou proto plánovány na pozdní večerní až brzké ranní hodiny, aby co nejméně komplikovaly dopravu.

Stejně jako v květnu přespí ve stanovém táboře v Rančířově na Jihlavsku. Druhý den budou pokračovat po dálnici D1 na Pražský okruh a po dálnici D5 na hraniční přechod v Rozvadově. Každý konvoj může v Česku strávit maximálně 48 hodin, poslední američtí vojáci by měli české území opustit 17. června.

Průjezd amerického vojenského konvoje po Pražském okruhuVideo: Novinky

V Maďarsku se americká jednotka účastnila cvičení Saber Guardian 2021, které je součástí aliančního cvičení NATO Defender Europe 2021.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám