Hlavní obsah

Kontroly na hranicích Německa jsou začátkem konce Schengenu, zní z ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obnovení kontrol na německo-rakouské hranici kvůli přílivu běženců do Německa je začátek konce schengenského prostoru, soudí opoziční ODS. Naopak další opoziční strana TOP 09 upozorňuje na to, že schengenská pravidla dočasné zavedení kontrol umožňují. Vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) nedělní německé rozhodnutí nepřekvapilo a vnímá je jako nouzové opatření.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

"Každý stát musí mít pod kontrolou své hranice. Ten krok se dal čekat poté, co Německo začalo tu kontrolu ztrácet. Jde o nouzové opatření a ČR by jednala stejně," sdělil Bělobrádek.

Kontroly budou mít podle předsedy ODS Petra Fialy za následek to, že uprchlíci budou hledat alternativní cestu do Německa přes Česko, přes něž nastane jejich masivní pohyb. "Pokud se tak stane, česká vláda musí k hraničním kontrolám přistoupit také," sdělil Fiala v tiskové zprávě.

Je podle něho také nutné posílit policejní kontroly na hlavních dopravních tazích a v příhraničních oblastech s Rakouskem a Německem. "Česká vláda by ani pod tlakem zavedení hraničních kontrol neměla přistoupit na přijetí uprchlických kvót," zdůraznil Fiala.

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) je pro svolání mimořádného evropského summitu, na kterém by se řešilo zastavení přílivu běženců. "Německo příliv nezvládá, a proto zavádí kontroly na hranicích s Rakouskem. Státy Schengenu měly společně uzavřít vnější hranice schengenského prostoru a dát jasně najevo, že nemůžeme neomezeně přijímat hlavně ekonomické migranty," napsal Babiš.

Okamura: Česko má jednat jako Německo

O návrzích Evropské komise na povinné přerozdělení běženců mezi členské státy podle kvót budou jednat v pondělí ministři vnitra zemí unie.

"Od začátku varuji, že pokud se k uzavření hranic rozhodne někdy Německo, tedy země, kam uprchlíci přicházejí, nikoli odcházejí, bude to špatně. Dočasné obnovení kontrol na hranicích však takovým případem není a schengenská pravidla je umožňují," sdělil místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Německo tedy hraje podle platných pravidel, což se ale nedá říci o některých jeho minulých krocích, dodal.

Předseda opoziční strany Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura nabádá k tomu, aby Česko reagovalo podobně jako Německo. "To znamená, že přes naše hranice nesmí ani jeden nelegální imigrant," uvedl v tiskové zprávě Okamura.

Uprchlíci by měli být při překročení hranice bez povolení podle něho ihned vraceni. "Pokud tak budou reagovat všechny evropské země, je z velké části po problému," dodal.

Krok Německa je podle předsedy Strany svobodných občanů Petra Macha nevybíravým tlakem této země, aby členské státy souhlasily s kvótami. "Německo nejdřív imigranty lákalo na štědrý sociální systém a teď najednou chce, aby se o ně postaraly ostatní země," podotkl v tiskové zprávě Mach.

Před tím, že se "veškerý příliv uprchlíků začne valit přes Českou republiku" varuje v tiskovém sdělení Blok proti islámu, jenž spolupracuje s opoziční stranou Úsvit. Blok opakovaně volá po uzavření českých hranic.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám