Hlavní obsah

Kontrarozvědka loni řešila informační válku Ruska i vliv Číny v ekonomice

Právo, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká kontrarozvědka, Bezpečnostní informační služba (BIS), měla loni podobně jako v předchozích letech plné ruce práce s Ruskem a Čínou. Lidé zejména pod diplomatickým krytím se trvale snaží o vliv v ekonomice, Rusko ke všemu vede podle zpravodajců informační válku týkající se konfliktu na Krymu a v Sýrii. Vyplývá to z výroční zprávy BIS za minulý rok, kterou služba zveřejnila ve čtvrtek na webu.

Foto: Právo

Šéf BIS Michal Koudelka

Článek

Podle českých operativců působili loni v ČR nejvíce zpravodajci Čínské lidové republiky a Ruské federace. BIS řeší ruskou propagandu v médiích a hlavně na internetu.

"Čínské diplomatické, zpravodajské a ekonomické entity se soustředily na využití úspěchů z předchozího roku a intenzivně pokračovaly v rozšiřování a kultivaci (pro)čínské vlivové infrastruktury v české politice a ekonomice," píše se ve zprávě.

"Ruskými prioritami pro rok 2015 byly operace vedené v rámci informační války v kontextu ukrajinské a syrské krize a dále politická, vědeckotechnická a ekonomická rozvědka," dodává BIS.

Jedná se prý zejména o používání "nastrčených" Čechů, aby se dostali k českým a evropským dotacím.

Ruská propaganda o Ukrajině

Cílem ruských snah v rámci informační války bylo v Česku například vniknutí do médií s masivní propagandou a pokřivenými informacemi.

"Ovlivnění vnímavosti a myšlení českého publika a oslabení vůle společnosti k odporu či konfrontaci," zmiňuje mimo jiné zpráva BIS.

Ruský vliv se prý projevoval i ve vyvolávání společenského napětí a roznášení poplašných informací ohledně USA a NATO, jejichž je Česko spojencem. "Poškození pověsti Ukrajiny a její mezinárodní izolace (zapojením českých občanů a organizací do Ruskem skrytě řízených vlivových operací na Ukrajině či proti ní)," dodává BIS.

Rusko se podle BIS dále zajímá o silnější pozici v české energetice a loni se angažovalo ohledně ekonomické a vědecko-technické rozvědky. Čína si budovala vliv pomocí své vojenské rozvědky, kterou doplňovaly aktivity Odboru pro mezinárodní styky Komunistické strany Číny. "Jedná se o agenturu, která spadá pod Ústřední výbor KS Číny a do jejíž gesce patří kromě zahraničních vztahů také zpravodajská činnost," píše BIS.

Číňané se prý snažili prohloubit dřívější akce ohledně byznysu a diplomacie při prohlubování vlivu na českou politiku.

Diplomatické krytí

V případě Ruska navíc řada zpravodajských důstojníků působila s diplomatickým krytím ambasády, která je nepoměrně početnější než diplomatické zastoupení dalších velmocí.

„Utajování a zakrývání příslušnosti ke zpravodajské službě jednoznačně implikuje činnost, která ohrožuje bezpečnost a jiné oprávněné zájmy České republiky,” upozornila BIS.

BIS se zajímala také o Írán kvůli narůstajícímu konfliktu na Blízkém východě. Írán podle BIS zůstal u své bezpečnostní strategie a vyhraněném postoji vůči Západu. "Podobně jako v předchozích letech íránské zpravodajské složky i v roce 2015 pokračovaly ve svých aktivitách, například v politické či ekonomické oblasti,“ dodává BIS.

Reklama

Výběr článků

Načítám